Samo 17 dana nakon što je Hrvatska primljena u međunarodnu olimpijsku obitelj naši sportaši nastupili su na Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom. Dogodilo se to 8. veljače 1992. godine kada su svečano otvorene 16. Zimske olimpijske igre u francukom Albertvillu.

Malu, ali povijesno važnu, hrvatsku delegaciju vodila je bivša umjetnička klizačica Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984.) te do danas jedina od hrvatskih sportaša koja je upalila olimpijski plamen na otvaranju Igara (Saarajevo 1984.). Hrvatsku zastvu na otvaranju je nosio Tomislav Čižmešija, također umjetnički klizač, a na zatvaranju skijaš trkač Siniša Vuković. Ostali članovi delegacije bili su umjetnička klizačica Željka Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, treneri Ozren Muller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković.

ZOI u Albertvilleu otvorio je francuski predsjednik Francois Mitterrand, olimpijsku prisegu u ime sportaša izrekla je Surya Bonaly (umjetničko klizanje), a u ime sudaca Pierre Bornat (alpsko skijanje). Igre su trajale do 23. veljače, a sudjelovale su 64 zemlje s 1.801 sportašem (488 žena). Medijski ih je pratilo 5.894 novinara (2.271 iz pisanih i 3.623 iz elektroničkih medija). Volontiralo je 8.647 osoba. Ujedno to su bile posljednje zimske igre održane iste godine kada i ljetne (Barcelona).

Osim prvog Hrvatkog nastupa ostao je upamćen i nastup tzv. Ujedinjenog tima kojeg su sačinjavali sportaši iz bivših republika tada već raspadnutog SSSR-a: Rusije, Ukrajine, Kazhstana, Bjelorusije, Uzbekistana i Armenije. Sličan tim nastupio je i na ljetnim igrama u Barceloni iste godine, a zatim otišao u povijest.

U natjecateljskom smislu Igre su obilježili Norvežani Bjorn Daehlie i Vegard Ulvang sa po tri zlata u skijaškom trčanju, finski skakač na skijama Toni Nieminen koji je sa 16. godina postao najmlađi osvajač zlatne medalje na ZOI, Mark Kirchner njemački biatlonac koji je osvojio medalju u sve tri discipline, Austrijanka Petra Kronberger s pobjedama u kombinaciji i slalomu te Annelise Coberger iz Novog Zelanda koja je osvojila prvu medalju u povijesti za nekog natjecatelja sa južne hemisfere (srebro u slalomu).

Iako hrvatski sportaši nisu postigli zapažene rezultate igre u Albertvillu zauvijek ostaju zlatnim slovima upisne u povijest hrvatskog olimpijskog sporta. Istog datuma, deset godina kasnije, otvorene su ZOI u američkom Salt Lake Cityu na kojima je briljirala alpska skijašica Janica Kostelić. Najbolja hrvatska sportašica svih vremena tada je osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju postavši svjetskom senzacijom koja je neskijašku Hrvatsku dovela u fokus svjetske javnosti.

Članovi delegacije bili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, skijaški trkač Siniša Vukonić, treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković. Na svečanosti otvaranja hrvatsku zastavu nosio je Tomislav Čižmešija.
REZULTATI NASTUPA HRVATSKIH SPORTAŠA NA ZOI-ju U ALBERTVILLEU:
Alpsko skijanje
Slalom: Vedran Pavlek – 36. mjesto
Veleslalom: Vedran Pavlek – bez plasmana
Superveleslalom: Vedran Pavlek – bez plasmana
Skijaško trčanje
10 km: Siniša Vukonić – 75. mjesto
15 km: Siniša Vukonić – 69. mjesto
50 km: Siniša Vukonić – 60. mjesto
Umjetničko klizanje
Tomislav Čižmešija – 28. mjesto
Željka Čižmešija – 24. mjesto