Alex Ferguson jedan je od najvećih i najuspješnijih trenera na svijetu. Njegova je biografija i popis trofeja impresivan. Ferguson je osvojio nevjerojatnih 38 trofeja. Prije nego li je preuzeo uspješno vođenje Uniteda, Ferguson se kao mladić u trenerskim vodama okušao u East Stirlingshireu i St. Mirrenu, a potom je preuzeo Aberdeen s kojim je osvojio dva naslova škotkskog prvaka i Kup kupova 1982. godine.

U studenom 1896. godine, Sir Alex imenovan je za prvog trenera Manchester Uniteda, a 2010. godine srušio je rekord Matta Busbya i tako postao najdugovječniji menadžer Premier lige i Crvenih vragova. Dobitnik je mnogih nagrada i bilježi mnoge rekorde, uključujući najviše osvajanjih titula Menadžera sezone u britanskoj historiji nogometa. U 2008. godini, postao je treći britanski menadžer koji je osvojio više od jedne titule prvaka Europskih kupova. Dobio je titulu viteza 1999. za Kraljičin rođendan, zbog njegovih zasluga za nogomet.

No, prije negoli je postao trener Manchester Uniteda Ferguson je imao nesretnu, nespretnu, pa čak i sramotnu epizodu sa škotskom reprezentacijom koju je vodio na svjetsku smotru 1986. godine u Meksiku. Ferguson je došao na trenersku klupu nakon što je u odlučujućoj utakmici na odlazak na SP tadašnji izbornik Škotske na klupi doživio srčani udar. I preminuo nešto kasnije u svlačionici.

Ferguson je već imao reputaciju sjajnog trenera, Škotska imala izvrsnu momčad, ambicije su bile velike. Tada su za Škotsku nastupali, između ostalih, Strachan, McStay, Nicholl, Gough, Aitken, Sharp, Nichilas, Archibald, Leighton… Sve prekaljeni internacionalci i profesionalci. I nije uspio

Škotska je bila postavljena u skupinu sa Zapadnom Njemačkom, Danskom i Urugvajom. Prolaz se očekivao poto-poto. Jamac je bio Ferguson, a zalog sjajni igrači.

No, uslijedila su tri kraha, debakla, Škoti su jednostavno bili zatečeni blijedim partijama svoje reprezentacije. “Kog je vraga Ferguson radio na pripremama”; pitali su se mediji…

U prvoj utakmici protiv Škotska je poražena protiv Danske s 0-1, u drugom dvoboju protiv Zapadne Njemačke Škoti su i poveli, pa su izgubili s 1-2. Ipak, šansa za prolaz je i dalje postojala, jer su takvi bili rezultati, Škotska je u zadnjem kolu pobjedom protiv Urugvaja mogla do drugog mjesta i nastavka natjecanja.

I utakmica je počela idealno za Škote, već u prvoj minuti Jose Batista je napravio teški prekršaj nad McStayom na centru terena i sudac je Urugvajca bez krzmanja isključio. Škotska je cijelu utakmicu igrala s igračem više, bila joj je nužna pobjeda i doslovce nije stvorila niti jednju šansu, niti uputila jedan udarac u gol. Bila je to tragikomična utakmica škotskih reprezentativaca. Urugvaj je izvukao 0-0, Škotska je ispala, a Urugvaju taj bod uopće nije bio potreban.

Iako pod metom kritika Fergusona jeodmah nakon prvenstva uzeo Manchester United, jasno uz sprdnju medija. “Možda United i da jednom gol s igračem više”; pisali su okrutni novinari.

Sve ostalo o Fergusonu i Unitedu znate. Ovo sa škotskom reprezentacijom zacijelo niste znali…