Svaka čast Messiju, Ronaldu, Cruyffu i svim ostalim nogometnim vedetama, nekako nam se čini da je istivremeno najomiljeniji i najozloglašeniji bio Argentinac – Diego Armando Maradona. Na stranu i prijepori tko je najbolji nogometaš svih vremena, to je pitanje ukusa i uzalud je gubiti vrijeme na to. Uostalom, i medijska scena je izgledala drugačije, nije bilo interneta, a i igrao se posve drugačiji nogomet, možda čak i sporiji s lakšim fizičkim naporima, ali je opet bio kud i kamo grublji, u nekim trenucima i grozan.

Prebogata nogometna karijera Maradone mogla bi se opisivati u stotinama priča, a mi smo za početak, jer zacijelo ćemo o Maradoni još pisati, odlučili podsjetiti se na Maradonine dane dok je igrao za talijanski Napoli.

Za početak, njegov prvo dolazak u Napulj, helikopterom na stadion San Paolo bio je veličanstven, dočekalo ga je na običnom treningu – sedamdesetak tisuća ljudi. Atmosfera na treningu je bila kao u najbitnijoj utakmici cijele klupske povijesti.

Napolitanci su s Maradonom vidjeli jedinstvenu prigodu da se konačno odupru ne samo nogometnom moćnijem i razvijenijem sjeveru i euforija oko Maradone je počela. Neki tvrde da u Napulju nikad nije ni završila…

Maradona je iz Barcelone u Napoli stigao 1984. godine, uz odštetu od danas smiješnih sedam milijuna funti. Tada je to bio rekordan transfer u povijesti nogometa. Maradona je iza sebe u Barceloni ostavio sjajne igre, no podosta ga je unazadila teška ozljeda zadobivena nakon starta Goycoechee, igrača madridskog Atletica.

U Barceloni su bili uvjereni da se Maradona neće tako skoro vratiti vrhunskim izvedbama i naglo je dogovoren prijelaz prema Italiji. Maradona je u Napulj stigao uz neviđen doček.

Ipak, malotko je u Italiji vjerovao da bi Napoli i s Maradonom mogao za ozbiljno ugroziti razvijenog talijanskog „sjevera“.

U sezoni 1985/86 Napoli je s Maradonom osvojio treće mjesto, no u sljedećoj sezoni, 1986/87 Napoli je igrao fenomenalno, a Maradona je doslovce blistao poput zlatne poluge. Sam je rješavao utakmice, driblao po nekoliko igrača, asistirao, zabijao. Uživao je u golemoj popularnosti i klicanju prepunih tribina. Redom su padali i najveći suparnici, te je Napoli osvojio i prvenstvo i Kup, u najvećem stilu.

Slavlje u Napulju trajalo je danima, no u sljedećoj sezoni Napoli je bio tek drugi, no plasirao se tako u Kup Uefa koji je potom i osvojen, jer opet je Maradona uzeo sve u svoje ruke, noge. Napoli se s Maradonom lakoćom obračunao i s Juventusom i Bayernom, a u finalu je satran Stuttgart. Osvojen Kup Uefa 1989. godine najveći je uspjeh Napolija u povijesti.

U sezoni 1989/90 Napoli je još jednom osvojio prvenstvo, u velikoj utrci s Milanom. Maradona kojeg su sve češće prozivali zbog neurednog života i dalje je znao igrati fenomenalno, ali pojavili su se i prvi svjedoci koji su tvrdili da je Maradona zapao u ovisnost o teškim drogama. Štoviše, da ga je čak u svoje ralje uzela i talijanska kriminalna organizacija („Camorra“).

Maradona je bio u Napoliju sedam godina, od 1984. do 1991. godine, a jedan ugleda talijanski nogometni komentator o tome je napisao:

“Nikad prije, a neće niti nikad kasnije, jedan nogometaš toliko značiti za jedan klub, za jedan grad kao što je to značio Maradona za Napoli”!

Iz tih dana datira njegova izjava:

“Mogu mi uzeti sve, zabraniti sve, ali avioni iz Europe za Buenos Aires lete svakodnevno”.