Damir Škarpa nesumnjivo je plodonosni sportski publicist. Rođen je 21. srpnja 1971. godine u Zagrebu, diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu smjer pošta i telekomunikacije. Sportskim novinarstvom se bavi od 1994. godine. Objavljivao je članke u Sportskim novostima, Republici, Nacionalu, Slobodnoj Dalmaciji, internet portalima… Autor je knjige o Hajduku – Štorija o balunu. Napisao je i sjajnu Zlatnu knjigu hrvatskog boćanja, biografiju Ratka Rudića – Maestro vaterpola.

Sada se prihvatio opsežnog posla, marljivo je skupljao građu, arhivirao je i sortirao, te napisao – Leksikon najznačajnijih hrvatskih sportaša. U sportskoj literaturi uvijek se može prnaći sve o nekome, ali ne na jednom mjestu. Škarpa se prihvatio tog nezahvalnog zadatka i napravio uradak koji podsjeća na udžbenik, riječ je o spodacima o vim ljudima koji su obilježili hrvatski sport u prošlih više od stotinu godina.

U uvodu knjige tako stoji: “Hrvatski sportaši svojim sportskim dometima, uzornim ponašanjem i stavovima prema životu uzor su mnogim mladim naraštajima. Svojim postignućima na sportskim borilištima, ali i izvan njih, više nego uspješno promoviraju svoju mladu državu – Republiku Hrvatsku.
Time postaju njezin najvažniji i najpopularniji veleposlanik. Moć koju u tom pogledu sportaši posjeduju vrlo je značajna, nerijetko i presudna.

Hrvati su svoje sportsko znanje sve do ranih 90-ih godina 20. stoljeća prezentirali u bojama drugih država, tvorevina koje su neslavno propale. Najprije u Austro -Ugarskoj Monarhiji, potom Kraljevini SHS – Kraljevini Jugoslaviji, ali i između 2 svjetska rata u fašističkoj Italiji i na koncu socijalističkoj Jugoslaviji.
Osamostaljenjem Republike Hrvatske, hrvatski sportaši napokon imaju priliku i čast boriti se pod stijegom vlastite domovine. Samo 20ak dana nakon političkog priznanja, u veljači 1992. nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu. U Francuskoj je bila mala i skromna skupina sportaša, ali s velikim srcem.

Zbog svega lijepoga što su nam naši hrvatski sportaši priređivali više od jednog stoljeća, stvarajući u nama ponos i radost, odlučili smo im se na neki način odužiti. Priredili smo specijalni leksikon onog najboljeg što je hrvatski sport iznjedrio, pri tom se prisjećajući riječi i djela oca hrvatskog sporta, Franje Bučara, kojemu puno dugujemo cijeli ovaj koloplet vrhunskih i zaslužnih sportaša, promotora hrvatske nacije i države”.

Proslavljeni hrvatski olimpijac, stolnotenisač Zoran Primorac dao je svoj sud o knjizi, napisavši: “‘Leksikon najznačajnijih hrvatskih sportaša’ Damira Škarpe daje nam jedinstvenu prigodu da ih na jednom mjestu baš sve upoznamo i doznamo ono najbitnije o njihovim sportskim dosezima, pobjedama i odličjima. Škarpa, pritom, ne favorizira ni jedan sport i ni jednog sportaša. U njegovom su leksikonu zaslužen prostor dobile i hazenašice iz razdoblja prije 2. svjetskog rata, i mačevaoci iz vremena Austro-Ugarske, i recentni olimpijski pobjednici i sportski junaci o kojima zahvaljujući medijima i društvenim mrežama danas svi sve znaju.
Upravo zbog toga je vrlo uzbudljivo zaputiti se s Damirom Škarpom na više od stoljeća dugo putovanje na kojem upoznajemo stotine naših sportašica i sportaša kojima je jedina zajednička odlika to što jesu ili su bili istinski šampioni.
Vrlo zanimljivo i edukativno štivo ne samo za pasionirane ljubitelje sporta”.

I dobro je to rekao Primorac. Kao i prof.dr.sc. Božo Skoko u svojevrsnom predgovoru.

“Na hrvatskom nakladničkom tržištu iznimno je mali broj sličnih izdanja, posebno onih koji leksikografski pristupaju ovoj temi, a istodobno su strukturirani kako bi bili zanimljivi i atraktivni široj čitateljskoj publici. Djelo je rezultat višegodišnjih istraživanja, selekcije, procjena i rangiranja kako bismo dobili sustavan pregled najvažnijih hrvatskih sportskih uspjeha te najvećih i najpoznatijih hrvatskih sportaša. Knjiga ima uporabnu vrijednost ne samo kod sportskih javnosti i onih koji prate sport već i kod šire javnosti, odnosno svih koje bi mogli zanimati teme poput hrvatskog identiteta, sportske promocije i sl.. Svojim pristupom i načinom obrade ove zanimljive teme izniman je doprinos hrvatskom nakladničkom tržištu. Knjiga je pisana na popularan način, ali je potkrijepljena mnogobrojnim relevantnim činjenicama i referencama. Kroz ovu sustavnu, praktičnu i razumljivu knjigu hrvatski sportski uspjesi postaju dostupni za analize, usporedbe, prezentacije… Njezina društvena korisnost je neupitna jer je riječ o prvom takvom izdanju u Hrvatskoj.

Knjiga Damira Škarpe kao prvo hrvatsko izdanje posvećeno hrvatskim sportskim velikanima i hrvatskim sportskim uspjesima spomenik je svim hrvatskim sportskim veličinama i nacionalnim dosezima na svim sportskim terenima, ali i analitičan prikaz pojedinačnih sudbina, karijera, uspjeha, doprinosa i nadasve promocije Hrvatske u svijetu, kroz jedan od najučinkovitijih promotivnih kanala država i naroda, a to je sport. Posebna vrijednost knjige je njezina sustavnost, analitičnost i razumljivost”…

Jednostavno je zaključiti. Dobili smo ne samo poučno štivo, nego i sjajnu dokumentaciju i podsjetnik. A Damiru Škarpi želimo još više izdavačkih pothvata, jer ovo uistinu i jest pothvat.