Mnogi tvrde da je bio bolji i od Michela Platinija. Ako i nije bio bolji bio mu je najmanje ravan. Alain Giresse francuski nogometaš koji je privlačio poglede svojom neuobičajenom pojavom, naime bio je visok samo 163 centimetra, opčinjavao je nogometni svijet. Karijera mu je bila sjajna, a nadahnut je uvijek bio u najbitnijim utakmicama.

Bio je francuski nogometaš godine u 1982., 1983. i 1987. Giresse je bio središnji vezni igrač, inteligentan tip koji je zbog niskog težišta posjedovao finu okretnost i ubrzanje. A lopta mu je imala četvero oči.

Nastupao je većinu karijere za Bordeaux (1970–1986), s kojim je osvojio dva francuska prvenstva (1984. i 1985) i kup (1986), te za Olympique iz Marseillea (1986–88).

S francuskom reprezentacijom se proslavio, na svjetskoj smotri 1982. u Španjolskoj bio je glavni konkurent za najboljeg igrača prvenstva, pretekao ga je tada fenomenalni Talijan Paolo Rossi. Francusku je zajedno s Platinijem vodio do polufinala SP te godine, a dvije godine kasnije bio je s Francuskom i europski prvak.

Igrao je nadahnuto, bio je član čuvenog „čarobnog kvadrata” izbornika Francuske Michela Hidalgoa koji je nedavno preminuo. Četiri vezna igrača: Platini, Giresse, Fernandes i Tigana – bili su najbolji i najatraktivniji vezni red u dotadašnjoj povijesti nogometa.

Alain Giresse je postavio i ligaški rekord s 519 odigranih utakmica i postignutih 156 pogodaka za Bordeaux. Za reprezentaciju Francuske (1974–86) odigrao 47 utakmica i postigao šest pogodaka.

Proglašen je 1982., 1983. i 1987. za nogometaša godine, a 1982. izabran je za najboljeg sportaša Francuske. Ušao u povijest francuskog nogometa kao najniži igrač (163 cm), ali i kao jedan od najboljih tehničara, nezaboravan majstor u igri na sredini terena, gdje je dominirao inteligentnim potezima, majstorskim driblinzima i briljantnim pripremanjem šansi.

U paru s Platinijem dugo godina bio je udarna snaga francuske reprezentacije. Bio je umjetnik s loptom. Znao je loptu držati i po tridesetak sekundi, miješajući suparničke obrane, stvarajući igrače viška za svoju momčad, uništavati obrane.

U dva navrata sam se obračunao sa splitskim Hajdukom. Eliminirao ga iz europskih kupova.

Hajduk je 1983. godine u 2. kolu Kupa Uefa u Splitu pobijedio Bordeaux 4-1.

Svi su bili uvjereni da je plasman u sljedeće kolo osiguran, ali s Giressom na čelu Bordeauxa je bio sposoban učiniti nemoguće. U uzvratu je bilo 4-0, Hajduk je šokantno ispao, a Giresse je bio najbolji igrač utakmice. Taj poraz Hajduka jedna je od najvećih trauma navijača splitskog kluba.

Četiri godine kasnije (1987) Hajduk u 2. kolu Kupa kupova Hajduk je igrao protiv Olympiquea iz Marseillesa, u prvoj utakmici u gostima poražen je čak s 4-0, a igrač utakmice opet je bio Alain Giresse.

U uzvratu je Hajduk poveo s 2-0, osjetio šansu, ali je s tribina na teren bačen suzavac. Utakmica je prekinuta, Hajduk je eliminiran iz Europe.

Nije se Giresse tako obračunavao samo s Hajdukom, on je bio zaista udarna igra, mala, oštra i brza. Sjajan tehničar, prodornost i brzina bile su pokretači momčadi za koje je igrao. Kad se povede rasprava o njemu Francuzi ga svrstavaju u jednog od svojih najboljih igrača svih vremena.

Nakon profesionalne karijere posvetio se trenerskom poslu, vodio je Toulouse, PSG i marokanski Rabat, a onda se okrenuo reprezentativnim izazovima. Bio je prvo izbornik Gruzije, a tada je uslijedila afrička avantura koja traje do današnjih dana – vodio je Gabon, Mali, Senegal, a od kraja 2018. godine je izbornik Tunisa. Nije nevažno istaknuti kako je s Malijem 2012. godine osvojio treće mjesto na Afričkom kupu nacija.