Znate li koja je utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na domaćem terenu – najposjećenija? Ne, zacijelo nećete pogoditi, nije to dvoboj ni protiv Srbije i Crne Gore u Zagrebu 1999. godine, nije to niti dvoboj protiv Italije u Splitu 1995. godine, niti Maradona nije privukao toliko gledatelja sa svojom Argentinom 1993. godine u Zagrebu…

Utakmica je to Hrvatske protiv Meksika na maksimirskom stadionu 1992. godine, dakle u danima kad se nacionalna momčad praktički tek formirala i kad je zemlja bila u ratu.

Štoviše, Meksikanci su jedva došli u Zagreb, znali su da je u Hrvatskoj rat, ali su i priznali:

„Toliko nas je nagovarao gospodin Naletilić da nismo mogli reći ne“, rekao je tadašnji meksički izbornik, čuveni argentinski trener Cesar Luis Menotti koji je s Argentinom bio svjetski prvak 1978. godine.

Inače, Meksikanci su tada bili na europskoj turneji i tjedan dana prije sraza protiv Hrvatske igrali su u Dresdenu protiv Njemačke 1-1.

Naš izbornik bio je Stanko Poklepović, koji je reprezentaciju nešto prije vodio po turneji po Australiji, gdje je naša momčad razočarala ne samo rezultatima, već i pristupom. No, Stanko Poklepović je rekao da je riječ bila o umoru, a igračima nije lako pala uvreda nekih naših iseljenika. Koji su zbog slabe igre našim igračima dobacivali. „Je li vas Tito tako naučio“. Valja to shvatiti u silnoj želji ljudi iz dijaspore da se udesi australska reprezentacija, koja se pak pokazala bolja od Hrvatske. Dva poraza i jedan neodlučan ishod s Australijom bio je epilog te turneje.

Hrvatska je igrala u pomalo čudnom sastavu, Poklepović se oslonio na nešto više igrača iz domaće lige, a kako su se organizatori bojali da bi tribine na toj atraktivnoj utakmici mogli biti poluprazne, tako su sve radijske postaje u Zagrebu pronijele oglas Hrvatskog nogometnog saveza, koji je gledatelje na utakmicu pozvao besplatno.

Nastala je jurnjava gradskim ulicama i stadion sa za trenutak napunio do vrha, na čak pedesetak tisuća gledatelja.
Inače se za maksimirski stadion bilježe rekordne posjete kad je Zagreb 1973. godine igrao kvalifikacijsku utakmicu za Prvu ligu protiv Karlovca, pa i dvoboj kvalifikacija Jugoslavije za SP protiv Španjolske iste te godine, pa dvoboj Dinama i Hajduka godinu dana kasnije… Procjena je da je tada na maksimirskom gigantu bilo više od šezdeset tisuća gledatelja.

U toj utakmici Hrvatske protiv Meksika pohod na svjetsku slavu najavio je Davor Šuker koji je postigao dva prekrasna zgoditka, a još jedan dodao je Dejan Računica, tadašnji igrač Hajduka, koji je netom prije pogotka zamijenio izvanrednog Zvonimira Bobana. Mnogi bi izgubili okladu da je Računica ikada igrao za reprezentaciju, kad ono „Dejo“ svladao čuvenog Camposa.

Nakon te utakmice Boban je primio telefonski poziv. Od Roberta Prosinečkog, koji je rekao iz Španjolske da će uskoro igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Davor Šuker je, pak, pričao:

„Hvala Meksikancima što su došli kad to nitko nije želio, a nismo im baš zahvalili. Baš ne bih želio da zbog toga gospodin Menotti ima problema“.

Na vratima je bio čupavi Zoran Slavica:

„Kako smo dobro igrali, nisam gotovo ni takao loptu“, opisao je taj zanimljivi lik svoju prvu i zadnju utakmicu za reprezentaciju. Poslije znate sve, Poklepović je otišao, izbornik je jednu utakmicu, protiv Ukrajine bio Vlatko Marković, dobio je tu 3-1 i počela je nakon svega Blaževićeva sedmogodišnja izbornička karijera.

Stadion na Maksimiru (22. listopad 1992)

HRVATSKA – MEKSIKO 3-0 (1-0)

HRVATSKA: Slavica, Dr. Biškup (Gašpar), Jarni, Ištvanić, Pavličić, Bilić, Andrijašević, Miše, Šuker, Boban (Računica), Špehar

MEKSIKO: Campos, Ambris, Hernandez, Suarez (Guiterrez), Espaqa, ramirez, Hermosillo, De lla Torre (Alves), Uribe (Bernal), Espinosa, Coyote

SUDAC: Hutak (Mađarska).

GLEDATELJA: 50.000.

STRIJELCI: 1-0 Šuker (45), 2-0 Računica (85), 3-0 Šuker (90)