Ovo je priča o najiščekivanijem sportskom događaju u povijesti koji je, pak, završio neviđenim skandalom. Riječ je o zbivanju koje se dogodilo na Olimpijskim igrama u Seoulu u Južnoj Koreji 1988. godine. Nakon brojnih političkih peripetija i bojkota na tim Igrama politika je konačno pala u drugi plan jer su sve velike zemlje, osim Kube i Etiopije, sudjelovale na Igrama u Seulu.
Poslastica Igara bila je finalna utrka na 100 metara s najvećim sprinterima tog vremena, Amerikancom Carlom Lewisom i Kanađaninom Benom Johnsonom. Utrka se čekala nestrpljivo, cijelo čovječanstvo bilo je ispred televizijskih ekrana.
Utrka se održala, bila je fantastična za gledati. Kanađanin Ben Johnson je postavio novi svjetski rekord vremenom od 9,79 sekundi i pobjedio svog najvećeg suparnika Carla Lewisa. Jonhsona je svijet slavio samo tri dana…
Uživao je usvojoj slavi, dijelio intervju, bio u tih 72 sata najpoznatiji čovjek na svijetu…
Kad…
Tri dana nakon utrke otkriveno je da Johnson nije prošao doping test i automatski je diskvalificiran. Zlatna medalja je pripala Lewisu, a Johnsonu je zabranjeno da se ikada više natječe za Kanadu, iako je ta suspenzija naknadno smanjena na dvije godine.
Johnson je bio pozitivan na anabolički steroid stanozolol. Njegova je karijera nepovratno nakon toga krenula nizbrdo, a do danas je ostao jedan od najprepoznatljivijih simbola dopinga.
Kada je nakon 25 godina od tog događaja Ben Johnson posjetio Seoul došao na isti stadion gdje se sve ovo dogodilo. Pokajnički je govorio… A došao je u sklopu kampanje „Odaberi pravi put” čiji je cilj pronalazak novih strategija za borbu protiv dopinga u atletici.

I Johnson je rekao:
“Dobar je osjećaj ponovno biti ovdje gdje je ispisana povijest. Neki će reći loša povijest, ali ja to ne gledam tako”.
Isto tako, još se nešto mora znati u cijeloj priči.
Čak šestorica finalista ove finalne utrke na Igrama u Seoulu su u konačnici bila povezana s dopingom, uključujući i Carla Lewisa kojem je naknadno pripalo zlato. Ispostavilo se kasnije da je i Lewis, kojeg se i danas smatra jednim od najvećih atletičara svih vremena, bio pozitivan na doping tijekom američkih kvalifikacija za Igre u Seoulu, ali je u to vrijeme sve pometeno pod tepih.
Johnson ne poriče krivnju:
“Bio sam razapet, a 25 godina kasnije još sam uvijek u kazni. Silovatelji i ubojici završe u zatvoru, ali čak i oni u konačnici budu pušteni. Znam da sam pogriješio. Pravila su pravila, ali trebala bi biti jednaka za sve. Ali, politika uvijek ima svoju ulogu u sportu. Teško je reći bi li išta promijenio da iznova živim svoj život. Nema smisla živjeti u prošlosti. Iako i danas vjerujem da sam mogao osvojiti olimpijsko zlato bez ikakvih nedopuštenih sredstava”.