Dosad je najveća utakmica, najveća pobjeda Rijeka bila ona iz 24. listopada 1984. godine, kada je na Kantridi pao čuveni madridski Real u prvoj utakmici šesnaestine finala Kupa Uefa. Današnja generacija stekla je pravo na još veću pobjedu, nadamo se da će to i izboriti,protiv grčkog Olympiacosa čime bi se dosegao plasman u skupinu Lige prvaka.

Nažalost, kad se sjetimo te priče s madridskim Realom teško se othrvati navijaču Rijeke bijesu i nelagodi. Jest, Rijeka jest na svom terenu slomila Real s 3-1, no u uzvratu se dogodila najveća lopovska pljačka u povijesti nogometa… To morate priočitati, napose vi koji to ne znate.

Ajmo od početka. Rijeka je u prvoj utakmici doslovce razvalila madridski Real koji je bio sretan da nije primioo nekih sedam-osam pogodaka u svoju mreću. Večer je prekrasnim pogotkom s 15-ak metara otvorio Adriano Fegic u 30. minuti.

Deset minuta kasnije današnji sportski direktor »Rijeke« Srećko Juričić, uputio je s otprilike sredine igrališta svijeću prema gostujućem kaznenom prostoru. Danko Matrljan oslobodio se pratnje legendarnog njemačkog stopera Urlicha Stielikea, primio loptu prsima, a onda udarcem desnicom iz okreta poslao loptu u gornji lijevi kut španjolskog vratara Miguela Angela koji se uzalud ispružio.

Ako to nije bilo dovoljno, točku na “i” stavio je Fegic u 58. minuti sjajnim pogotkom iz daljine koji je prošao kroz ruke vratara Reala. Bila je to večer nakon koje je bilo odmah jasno da će biti upisana zlatnim slovima u povijest riječkog nogometa. Ne samo zbog sjajnog uspjeha na travnjaku, već i nevjerojatne simbioze više od dvadeset tisuća navijača koji su riječke nogometaše nosili na krilima sjajnog navijanja.

Španjolska momčad na kraju je u završnici smanjila na 1-3, a u uzvratu je prošla dalje slavivši 3-0 u utakmici u kojoj su isključena čak tri nogometaša Rijeke! Rijeka nije prošla dalje, ali večer na Kantridi 24. listopada 1984. ostala je zauvijek upisana zlatnim slovima u klupsku povijest.

Za Rijeku su igrali: Mauro Ravnich, Nebojša Malbaša, Boris Tičić, Srećko Juričić, Miloš Hrstić, Borče Sredojević, Nenad Gračan, Adriano Fegic, Dragan Stevanović, Danko Matrljan, Damir Desnica, a u igru su još ušli Davor Radmanović i Nikica Milenković.

Što se sve dogodilo u uzvratu? Rijeka je bila razvaljena od suca, Belgijanca Shoetersa. Koji je toliko natezao za Real da ga je poslije te utakmice Uefa – doživotno suspendirala. Nikad prije ni poslije Uefa nije suspendirala jednog suca doživotno. Bila je to mlaka i mala utjeha za Riječane koji su poraženi s 3-0, i to tako da su im isključena čak tri nogometaša (Milenković, Tičić i Desnica), a samo zamislite da je crveni karton dobio gluhonijemi napadač Rijeke Damir Desnica zbog, vjerovali ili ne, prigovora. Mnogi navijači Reala su sutradan po novinama davali izjave da je i njima kao gorljivim pristalicama madridskog kluba bilo neugodno.