Kako je lijepo kada se imamo s čime predstaviti u svijetu. Kao što se predstavljamo s Janicom Kostelić, jednom od najuspješnijih sportašica svih vremena.

Janica Kostelić je najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. K tome, osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

idemo dalje, 29. zimske olimpijske igre u Salt Lake Cityu 2002. godine okupile su sportaše iz 77 nacionalnih olimpijskih odbora, a natjecanja su održana u 15 sportova sa 78 sportskih disciplina. Među 2.399 natjecatelja, od kojih 886 sportašica, nastupilo je i 14 hrvatskih sportaša koji su se natjecali u alpskom i nordijskom skijanju, biatlonu, bobu i klizanju. Igre je pratilo 8.730 novinara (2.661 iz tiska i 6.069 iz elektroničkih medija). Volontiralo je 22.000 osoba. Igre je otvorio američki predsjednik George W. Bush, a olimpijski su plamen zapalili američki hokejaši na ledu, osvajači zlatnog olimpijskog odličja u Lake Placidu 1980. Olimpijsku prisegu u ime sportaša dao je Jim Shea (skeleton), a u ime sudaca Allen Churs (alpsko skijanje).

A cijele igre obiležila je – Janica Kostelić. S nevjerojatnom serijom trijumfa. U Salt Lake Cityu svijet je u punom sjaju upoznao novu skijašku kraljicu Janicu Kostelić koja je osvojila čak četiri olimpijska odličja – tri zlatna i jedno srebrno.

Janica je stigla u Salt Lake City potpuno pripremljena, svježa i motivirana demonstrirajući izvrsnu formu u svom prvom treningu, koji joj je dao dodatnu snagu i optimizam za prve utrke.

U pretrpanom rasporedu Igara Janica je odlučila propustiti spust kako bi se mogla potpuno usredotočiti na kombinaciju, u kojoj je slovila kao najveća favoritkinja. Kasnije je to Janica potvrdila na stazi. S dvije odlične utrke u kombinacijskom slalomu i sigurnom vožnjom u kombinacijskom spustu osvojila je prvu medalju u povijesti hrvatskog skijanja i prvu hrvatsku medalju na zimskim olimpijskim igrama.

Janica je odlično odvozila i superveleslalom, u kojem je za samo 0,05 stotinki zaostala za pobjednicom Talijankom Danielom Ceccarelli. Nakon brzih, na program su došle tehničke discipline: Janica je najprije u slalomu osvojila prvo mjesto pobijedivši Francuskinju Lauru Pequegnot za 0,07 sekundi, da bi slavodobitnu seriju završila najboljim vremenima u obje veleslalomske vožnje osvajanjem treće zlatne i svoje četvrte medalja u Salt Lake Cityu.

S četiri medalje, zlatom u alpskoj kombinaciji, slalomu i veleslalomu te srebrom u superveleslalomu na XIX. zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu naša najbolja skijašica uspjela je preteći jedinu dvojicu skijaških velikana koji su od 1924., kada su u Chamonixu održane Prve zimske olimpijske igre, osvojili tri zlatne medalje na jednim olimpijskim igrama – Austrijanca Tonija Sailera (1956. Cortina d’Ampezzo) i Francuza Jean-Claudea Killyja (1968. Grenoble).