Feyenoord je svjetskom nogometu ostavljao krasnu baštinu, neki od najboljih igrača potekli su iz ovoga kluba, ili došli kasnije. Tu su igrali velikani poput Wim van Hanegena, Johana Cruijffa, Ronalda Koemana, Henrika Larssona… No, malo je nedostjalo da ovaj klub propadne i posve nestane, da se to dogodilo bio bi to najveći klub na sivjetu koji j enestao. ovo je priča o propasti i oporavku jednog kluba.

Feyenoord je osnovan još 1908. godine i čak pet puta je mijenjao ime. Jedan je od najuspješnijih klubova u Nizozemskoj, osvojio je 16 naslova prvaka, , 12 kupova, a 1970. godine je bio i europski prvak, dočim je Kup Uefa osvojio dvaput. Uz veliku podršku svojih navijača klub je izbjegao gašenje krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina nakon što su revizori pronašli velike dubioze u poslovanju kluba. Najuspješnije razdoblje Feyenoorda jest šesdesetih i sedamdesetih godina, kada je momčad predvođena Kindvallom osvojila nekoliko naslova, pa čak i europsku krunu.

U finalu Kupa prvaka Feyenoord se 1970. godine sučelio protiv jakog škotskog Celtica, u Milanu na San Siru. Prije toga, Feyenoord je eliminirao Reykjavikur, pa Milano, potom Vorwarts iz Berlina, a u polufinalu varšavsku Legiju. U zanimljivom finalu nakon 90 minuta bilo je 1-1, Celtic je poveo preko Gemmela, izjednačio je za Feyenoord Israel. I tri minute prije kraja produžetaka Kindvall je pogodio za trijumf nizozemske momčadi.

Klub iz najveće luke na svijetu i posve razorenog grada u Drugom svjetskom ratu zbog učestalih bmobardiranja ima posebnu publiku. Kako je grad nastao nakon obnove u kojoj se iznjedrila nova radnička klasa u Nizozemskoj, tako se ta masa radnika okrenula Feyenoordu, klubu koji je bio iz grada koji se dugo obnavljao. Na krilima te podrške izvrsno se suprotstavio Ajaxu iz Amsterdama i PSV-u iz Eindhovena, te su utakmice u Nizozemskoj pravi derbiji.

Za Feyenoord je igrao i jedan poznati hrvatski noogmetaš. Mladen Ramljak koji je ostvario sjajnu karijeru u Dinamu, za kojeg je nastupao od 1962. do 1973. godine, osvojivši dva kupa i Kup velesajamskih gradova. Prvo kao branič, a kasnije kao centarhalf za Dinamo sveukupno je odigrao 523 utakmice.

Ramljak je od od 1973. do 1977. godine igrao za Feyenoord, te je osvojio nizozemsko prvenstvo i Kup Uefa 1974. godine. Ramljak je bio hladnokrvan, miran, sjajan tehničar, odlično je igrao glavom, organizator obrane, stilist, lakih pokreta, odličnog postavljanja, nadasve korektan borac. Tragično je završio u 33. godini, poginuvši u prometnoj nesreći u jesen 1978. na autocesti kod Novske. Od 2003. Dinamo organizira juniorski međunarodni turnir »Mladen Ramljak«.

Prije ovoga naslova Feyenoord je zadnji osvojio još 1999. godine, a tri godine kasnije momčad je s igračima poput Robina van Persieja, Jona Dahla Tomassona i Pierrea van Hooijdonka osvojila tadašnji Kup Uefa.

Potom je uslijedio pad, drastičan! Klub je upao u financijsku i rezultatsku krizu, a prelomni trenutak dogodio se 2010. godine kada je Feyenoord u derbiju protiv PSV-a poražen čak s 10-0!

Uprava kluba je odlučila, dosta s kupovinom neprovjerenih vrijednosti, klub se okrenuo štednji i radu s omladinskim školama u Rotterdamu i okolici. U klubu su se potrudili izgraditi vlastiti identitet, treninzi su bili otvoreni za javnost i navijače, klub se identitetom želio poistovjetiti s radničkom klasom koja ga okružuje. Često su treninzi bili organizirani i po dvorištima tvornica, sve kako bi se animirali navijači i stvorila pozitivna atmosfera oko kluba. Feyenoord je opet postajao dio identiteta Rotterdama, lučkog grada. Stadion De Kuip bio je pun gotovo svaku utakmicu,a navijači su oduševljeno dočekali povratak veterana Dirka Kuyta iz Liverpoola koji je bio kotač zamašnjak nove mlade momčadi. Sam Dirk je isticao:

“Želim otići iz nogometa proslavljajući naslov prvaka s Feyenoordom, želim biti učitelj mladim igračima”!
Trener je Giovanni van Bronckhorst koji je i sam kao vateran došao okončati igračku karijeru u Feyenoordu, nije bio tako uspješan kao Kuyt, no očito je bio odličan savjetnik.

Feyenoord se tako vratio na europski nogometni zemljovid i može biti poučan primjer svim klubovima koji su se našli u raljama dugova i nesposobnog upravljanja!