Na današnji dan 11. lipnja prije 69 godina u Beogradu je rođen Marijan Beneš uz Matu Parlova najpopularniji boksač u povijesti bivše države. Bio je u pravom smislu riječi neustrašivi boksač koji je na protivnika jurišao ne obazirući se na rizik i ozljede

Rođen je u obitelji oca Josipa, Hrvata, i majke Marije rođ. Vukić, Srpkinje. Pod utjecajem oca, učitelja glazbe, svirao je klavir i violinu te je zajedno s trojicom braće i sestrom proveo djetinjstvo u Tuzli. Sa deset godina stupio je u boksački ring i već u prvoj borbi pobijedio osam godina starijeg suparnika. Kao šesnaestogodišnjak potpisuje za banjalučku Slaviju u kojoj je trenirao tijekom cijele amaterske karijere.

Više puta je izrazio javno protivljenje velikosrpskim idejama, iako se i sam izjašnjavao Jugoslavenom ne porićući pritom svoju hrvatsku narodnost. Bio je sudionik rata u BiH u kojem 1992. izgubio brata, a kasnije i suprugu Stanu koja je nakon rastave s kćerima Žanet i Marijanom otišla živjeti u Niš. Naposlijetku je otjeran iz Banja Luke, “grada kojeg je volio najviše na svijetu” prema vlastitim riječima. Ratne godine proveo je u Hrvatskoj, a u Banja Luku se vratio 1996., u kojoj mu ni u godinama nakon rata nije bilo dozvoljeno trenirati u matičnom klubu.

Bolovao je od Alzheimerove bolesti te naposlijetku i preminuo 4. rujna 2018. u Banja Luci.

Legendarni boksač Marijan Beneš pokopan je u Banjoj Luci, a prema njegovoj želji na posljednji je počinak ispraćen uz himnu bivše Jugoslavije ‘Hej Slaveni’.

Po njegovoj je želji na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjoj Luci odsvirana i pjesma ‘Zbog jedne divne crne žene’ Kiće Slabinca.

Antologijski meč 1979. u dvorani Borik, spektakularni Benešov trijumf kada je osvojio tutulu prvaka Europe u lako-velter kategoriji, i dalje je živ u mnogim sjećanjima, a ta Marijanova borba i njegova životna energija nikada neće pasti u zaborav.

Beneš je četiri puta osvojio naslov prvaka u boksu u bivšoj Jugoslaviji, a iz aktivnog bavljenja tim sportom povukao se 1983. godine.

POGLEDAJTE KRATKI FILM O LEGENDARNOM BOKSAČU

JE.