U četvrtak je u prostoru Galerije Prsten i Galerije PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorena je izložba „Igra sporta i umjetnosti”, kojom se najavljuje stalni postav Hrvatskog športskog muzeja. Izložba će trajati do 22. ožujka.

Hrvatski športski muzej, u partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, predstavio je opsežan izložbeni projekt, koji postaje mjesto susreta sporta, obrazovanja, kulture i umjetnosti, koji će kroz dva dijela svjedočiti o povezanosti umjetnosti i sporta.

Prvi dio izložbe prezentira razvoj sporta i primijenjene umjetnosti u području sporta od vremena pokretanja organiziranih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj do suvremenih dana, dok druga cjelina izložbe prikazuje sport kao profesiju i kao široko rasprostranjenu zdravu rekreativnu aktivnost, a ujedno i inspiraciju za nastajanje umjetničkih djela suvremenih likovnih i vizualnih umjetnika.

Na izložbi je predstavljen širok spektar izložaka – od muzejskih, koji spajaju tragove povijesti i pričaju priču o razvoju sporta, do umjetničkih djela koja komentiraju, opisuju osobna iskustva i govore o spoju mogućnosti različitih kreativnih igara sporta i umjetnosti.

“Jedna je od namjera izložbe pokazati da je sport puno više od medalja, da se u sportu reflektiraju odnosi unutar društva. Izlažu se i djela primijenjene umjetnosti u izradi medalja i pehara. Iako relativno novi, naši kustosi su u posljednjih godinu, godinu i pol dana, od kada smo ih zaposlili, intenzivno radili na obradi građe, a imamo oko 270 tisuća jedinica, i oduševljeni smo. Kako još nemamo stalne izlagačke prostore, velik će dio građe biti prvi put predstavljen široj javnosti.”, veli Danira Nakić, ravnateljica Sporstkog muzeja-

Kustos izložbe Marijan Sutlović priča:

„Najraniji su predmeti na izložbi s početka 20. stoljeća, prije Prvog svjetskog rata pa do danas. Ističu se oni primijenjene umjetnosti, sitne plastike, primjerice Robert Frangeš Mihanović napravio je prvu sportsku medalju, a inače je bio jedan od pionira medaljarstva. Uz njega je radio i Ivo Kerdić, koji je bio majstor postizanja monumentalnosti u malom formatu. Na izložbi pokazujemo i jednu jako malu, no predivnu Meštrovićevu značku, lako je prepoznatljiv njegov rukopis i u tako sitnim dimenzijama”.

Muzej je, inače, tematski vezan za povijest i razvoj športa i tjelesne kulture na području Hrvatske. Sustavno prikupljanje građe za muzej počelo je pedesetih godina, a 1977. u zgradi Kineziološkog fakulteta uređen je prvi postav Muzeja fizičke kulture Hrvatske, koji je djelovao kao sastavni dio tog fakulteta. Muzej je 1990. promijenio naziv u Hrvatski športski muzej, a službeno je registriran 2003.

U svojim zbirkama Muzej čuva građu gotovo svih športskih grana iz različitih razdoblja, a najbrojnija je ona o početcima pojedinih sportskih disciplina. Fundus čine sprave za tjelovježbu, plovila, vozila, letjelice i dr.; športska oprema i rekviziti (obuća, odjeća, klizaljke, skije, lopte, reketi, palice, štitnici, zviždaljke); odjevni predmeti, natjecateljski brojevi, kostimi i sl.; trofejni predmeti (medalje, plakete, značke i pokali); tiskana građa (plakati športskih događaja, leci, prospekti, pozivnice, ulaznice, razglednice, rasporedi natjecanja); diplome, zastavice, grbovi…

Zbirka fotografija ima oko 26 tisuća pozitiva te više tisuća negativa vezanih za različite klubove, sportaše i sportske djelatnike te sportske događaje i objekte. Muzej ima specijalizirani arhiv s građom iz područja tjelovježbe i sporta, u kojemu su originalni dokumenti. Najvrednijim osobnim arhivskim fondovima smatraju se oni iz zbirki Franje Bučara (1866-1946.) i Milivoja Radovića (1916-1987.). U Muzeju se prikupljaju biografije sportaša i sportskih djelatnika od početaka razvoja športa kod nas do danas.