Uvriježeno je razmišljanje da su sportaši neskloni porocima i iščašenom ponašanju. Napose u vrhunskom sportu sve češće smo svjedoci “iskakanja” brojnih sportaša koji jednostavno teško podnose visoke sportske kriterije, silnu odgovornost i stres i olako se odaju porocima koji ih uništavaju i praktički spaljuju veliki novac kojeg su mukotrpno zarađivali.

Dakako, sport i dalje slovi kao prva i najsnažnija barijera u borbi protiv poročnog života i slljedeće navedene primjere više valja shvatiti kao “iznimke koje potvrđuju pravilo” nego kao ustaljenu praksu. Neki vole reći kako sportaši zbog ipak lagodnog financijskog života nemaju pravo na cirkuse, no pritom zaboravljaju da se do uspjeha u suvremenom sportu dolazi kroz nevjerojatna odricanja koja nose i psihološke promjene što otvara put prema čašici, kocki, drogi ili tko zna već čemu…

Uistinu, dio sportaša, pa čak i najvećih, najuspješnijih zapne u porok, neki prokockaju imetak, neki ga potroše na droge, a neki i na alkohol. Ovo će biti priča o sportašima koji tijekom svojih karijera nisu uspjeli reći – Ne alkoholu.

Lista “pijanaca” sportaša je poduža, nećemo se baviti svim  alkoholiziranim sportašima, pokušati ćemo naći  najzanimljivije detalje koji dočaravaju kako i gdje završavaju sportaši koji se ne mogu maknuti od čašice.
Krenimo s Paulom Gascoigneom, sjajnim engleskim  nogometašom koji je i tijekom karijere i kasnije  bio znan uistinu kao mahnit pijanac. Tučnjave po barovima, prometne nesreće, vrijeđanja svih oko  sebe…

Gascoigne  je slovio kao žestok pijanac koji je  maltretirao  na sve strane. I svoju suprugu Sheryl koja bi svako malo završila na fotografijama po engleskim tabloidima, sva u masnicama.

Morao je na liječenje, ali uvijek bi recidivirao.  Prije tri godine  po tko  zna u kojem navratu dopremljen je u kliniku za odvikavanje od alkohola.

Direktor  klinike Peter Kay pričao je engleskoj javnosti…

“Paul  zna da je u životnoj opasnosti i milimetri ga dijele od smrti. Kad me nazvao, bio je na rubu. Rekao je da ne želi nastaviti ovim tempom i da mu je dosta takvog života. Šest godina sam čekao njegov poziv, ali trenutno je u takvom stanju da će se vrlo teško izvući”.

No, to je bilo prije nekoliko godina, Gazza nije nekoliko mjeseci pio, pa se iznova propio. Novih vijesti o njemu zasad nema, Tek, izdvajamo sjećanja našeg Alena Bokšića koji je igrao s njime u Laziju.

“Jednom smo svi, cijela momčad, izašli na večeru. Već pri dolasku je bio pripit. Kada ga je konobar pitao što želi naručiti zario je glavu u golemi restoranski akvarij, zubima izvadio jastoga. I rekao:

“Spremite mi ga onako kako ja volim”!

Sam Gascoigne je znao u trenucima svog alkoholnog ludila govoriti kako mu je uzor – George Best. Taj momak iz Sjeverne Irske koji je pružao fantastične partije u Manchester Unitedu bio je globalno poznati pijanac.

“U životu sam puno zaradio, trećinu sam potrošio na žene, pa trećinu na alkohol a ostalo sam potrošio onako, bezveze”!

Izjava je to Besta koja je obišla svijet i koju mnogi pijani vole citirati kada su u deliriju.

Best se nikad nije smirivao s alkoholom. K tome, bio je magnet za afere koje je sam na sebe privlačio zbog stalnog opijanja. Ništa ga njje moglo spriječiti u alkoholiziranju, pa transplatacija jetre nakon koje je nastavio piti. Što je uvjetovalo niz zdravstvenih problema koji su doveli do otkazivanja rada organa u tijelu.

Prije smrti je rekao – “Ostavio sam se alkohola na dvadesetak minuta, bilo je to najgore razdoblje mog života”.

Poznati nogometaš Chelsea, Englez John  Terry svojim ispadi pod alkoholnim parama punio je novinske stupce. Tako je dan nakon 11. rujna i rušenja nebodera bluzanaca u New Yorku na londonskom aerodromu napao skupinu američkih turista, sve dok su gledali snimku užasnih scena tog razaranja. Nije prošlo puno vremena evo Terryja u nićnom klubu u sveopćoj tučnjavu koju je sam izazvao. Čak je urinirao u kriglu pive, što su zabilježile nadzorne kamere.

Charles Barkley bio je fenomenalan košarkaš, no bio je i velika pijandura. Pio je sve, i rijetko i žestoko i bio je, štono se veli, silno baždaren. Najbolji NBA skakač volio je poskočiti i kada bi popio. Tako je premlatio čovjeka u jednom baru u Orlandu samo zato jer se okrenuo za tri prijateljice koje su bile s njim u društvu. Znao je i pijan doći na trening, no treneri su ga blago kažnjavali, jer kako se odreći takvog igrača. Problem je to mnogih trenera…

Kako se odreći usluge sjajnog igrača kojem je disciplina na zadnjem mjestu?

A sjećate li se Ivana Uhova, ruskog skakača u vis. Zemaljsku medijsku kuglu 2008.godine je obišla snimka kako dotični skakač mrtav pijan kreće u seriju skokova, teturajući i padajući. Bilo je to na mitingu u švicarskoj Lozani. Priznao je da se previše zagrijao prije natjecanja s mješavinom red bulla i votke.

Da bi četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio zlatnu medalju. Skočio je, dakako, trijezan, sjajnih 2,38 metara i iza sebe za čak pet centimetara ostavio prvog pratitelja Erika Kynarda. Bilo je to zlato koje nije bilo zalito alkoholom. Sam Uhov je priznao da zlata ne bi ni bilo da nije prestao – piti.
I naši sportaši, pa i oni naše krvi po svijetu imaju svojih tamnih alkoholnih trenutaka.

Poznati igrač američkog nogometa, David Diehl, hrvatskog porijekla, uhićen je u New Yorku zbog vožnje u pijanom stanju. Diehl se pred policajcima opravdavao da je “malo više popio zbog pobjede Hrvatske protiv Irske” na europskoj smotri nogometaša u Poljskoj. Potom su fotografi Daily Newsa fotografirali poznatog sportaša kako ga privodi policija. Diehl je u vožnji, naime, uhićen u hrvatskom dresu. Riječi policajaca bile su…

“Nakon što je izašao iz svog BMW-a jedva je govorio, bio je disfunkcionalan”, izjava je jednog od policajaca koji je želio ostati anoniman.

A što reći na tešku i tužnu priču sa Stjepanom Lamzom, popularnim Štefom, jednim od najboljih igrača zagrebačkog kluba svih vremena. Alkohol će ostati krivac za nevjerojatni prekid izvrsne karijere ovog nogometaša. Dakle, 1967. godine prilikom proslave pobjede u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova (pobjede Dinama nad Eintrachtom, 4:0) Štef je pijan pao s balkona i ozlijedio glavu, centar za ravnotežu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru.

Naime, Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali se on probao izbaviti preko balkona, no nesretno je pao na glavu. Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova. O svemu je Štef samo rekao:

“Bil’ sam jako pijan, ničega se ne sećam”…

Čuveni brazilski nogometaš Ronaldo, skupa sa svojim prijateljim Adrianom, također vrhunskim nogometašom, ima isto problema s čašicom previše. Poznat po sudjelovanjima na razuzdanim tulumima Ronaldinho je svoju sklonost alkoholu najprije pokazao u Parizu, dok je igrao za PSG.

“Pariz je uništavao alkoholom i cijelu njemačku vojsku tijekom okupacije, kako ne bi i tog zaigranog dječarca, pisale su fancuske novine. Prešavši u Barcelonu ispočetka se smirio, onda je iznova “podivljao”. Dok je bio u Zagrebu kao engleski izbornik Fabio Capello o Ronaldinhu u Barceloni je rekao…

“Njegova dobra forma će nestati, čujem da samo pije i troši žene. Ne može se to dugo, znam i izdržljivije od njega koji su pali”.

I doista, karijera Ronaldinha zbog razuzdanog života naglo je ugasla…

Postoji zanimljiva priča i o nogometno genijalcu Blažu Sliškoviću. Koji se danas ne srami priznati da je znao pretjerati s pićem. U jednoj utakmici u Francuskoj, dok je igrao za Marseilles, postigao je pripit gol iz kornera. sam je pričao da ga je malo zanijelo i da nije mogao namjestiti loptu, pa mu je u tome pomogao pomoćni sudac. Taj se arbitar zdušno tome nasmijao, a onda se naglo uozbiljio. Jer, Slišković se zaletio, opalio po lopti koja je direktno ušla u gol. To mu je bila specijalnost još uzdana kada je bio u Hajduku, a i tamo su imali problema zbog njegovih noćnih izlazaka.
Sve su ove “alkoholne priče” zanimljive i poučne, pa i sljedeća…

Nakon osvajanja zlatne medalje francuskih rukometaša na Olimpijskim igram u Londonu 2012. godine francuski rukometaši su u televizijskom studiju pripravili neviđeni skandal. Sam izbornik Claude Onesta i kapetan Nikola Karabatić u teškom alkoholiziranom stanju su u studiju čuvenog francuskog dnevnika – L’Equipe – udarcima slomili novinarski stol, a potom su pred uključenim kamerama Karabatić i Barachet uhvatili novinara s kojim su razgovarali nasilno posve razdjenuli.

Očito, kada sportaš prekomjerno zaviri u čašicu pravi spektakl je zajamčen!