Svjetska nogometna smotra 1982. godine u Španjolskoj trebala je biti obilježena majstorijama Argentinca Maradone ili Brazilca Zica, na Talijane nitko nije računao, a kamoli da će baš jedan Talijan obilježiti to prvenstvo, biti najbolji igrač, strijelac, junak. A baš to se zbilo.

Italija je prije toga skupinu prošla na jedvite jade, odigravši tri neodlučena ishoda protiv Kameruna, Poljske i Perua. Talijanski izbornik bio je Enzo Bearzot, poznat po svojoj beskompromisnosti u branjenju svojih stavova. Bunkerom je prolazio lagane suparnike u skupini, a posve neočekivano je napao jače od sebe i postao svjetskim prvakom, ponavljamo na sveopće iznenađenje.

Kad je sa svojim pogocima doveo Azzure posve neočekivano na krov svijeta, pobijedivši pritom redom Brazil, Argentinu, Poljsku i Njemačku – postao je nacionalni junak Italije za sva vremena.

A prije toga je bio pravi – antijunak.

Rossi, koji se pokazao kao izvrstan turnirski igrač još na SP 1978. u Argentini, kooptiran je tako na brzinu u nacionalnu momčad, a još prije toga Rossija su vrbovali za malu cijenu Juventusovi emisari. Zbog lažiranja je suspendiran te su ga za male “juventini” novce otkupili od Napolija čiji je igrač bio na posudbi u inkriminiranom klubu FC Perugiji.

Talijani su dopustili da se uvaži Rossijeva žalba i on je pomalo nepripremljen zbog velike pauze otišao u Španjolsku na svjetsko prvenstvo. I tu je zablistao. Tri gola Brazilu, dva Poljskoj u polufinalu, i jedan Njemačkoj u finalu. Bio je i najbolji strijelac i najbolji igrač tog prvenstva, a FIFA mu je za tu godinu uručila i Zlatnu loptu.

A prij etog prvenstva imao je velikih problema. Kao napadač koji će ostati upamćen u nogometnoj povijesti kao jedan od najznačajnijh bio je ne samo osumnjičen za lažiranje i dogovaranje utakmica, već i osuđen te suspendiran. Unatoč tome, i dan-danas ga slavi cijela domovinska i iseljena Italija.

Dakle, Paolo Rossi bio je dvije godine prije toga osumnjičen za namještanje utakmice svog kluba Perugie. Što se zbilo? Perugia je odigrala 2-2 utakmicu protiv Avellina, netko je ‘propjevao’, doznalo se da je utakmica bila dogovorena, osumnjičeni su bili Rossi i još nekoliko suigrača. Talijanski nogometni savez promptno je reagirao, kaznio sve osumnjičene s tri godine zabrane igranja nogometa! Bilo je to 1980. godine. No, u travnju 1982. godine na inzistiranje talijanskog izbornika Bearzotta, uz sve moguće lobije, Rossi je pomilovan i uvrštenu talijansku reprezentaciju.

Sve ostalo je legenda…

Rossi je potom imao i sjajnu karijeru u Juventusu, klubu koji ga je kupio dok je bio pod suspenzijom, no ljubav između Rossija u Juventusu trajala je i ranije, kao kadeta već su ga ‘snimili’, no kako mu je koljeno bilo problematično, sklono ozljedama kad nije igrao u nizu, tako ga je u Juventus počeo zaboravljati. Sjajne igre (Vicenza i Perugia) potakle su iznova interes ljudi iz Torina, a prava prigoda za angažman je došla kad je bio jeftin, dakle pod suspenzijom.

Paolo Rossi se Juventusu doista isplatio, osvojio je s ‘crno-bijelima’ sve što se osvojiti moglo, ukratko… Dva naslova prvaka (1982. i 1984.), talijanski kup (1984.), Superkup (1984.) i naslov europskog prvaka (1985.) u Bruxellesu nakon tragedije na Heyselu kada je poginulo 40 Juventusovih navijača bježeći u stampedu ispred navijača Liverpoola.