U poplavama raznih “najboljih golova, driblinga, navijanja”, često se poseže za napornim  medijskim samoreklamama.  Nemojte nas krivo shvatiti da i mi to činimo. Mi smo jednostavno prelistali engleske medije koji se bave poviješću nogometa i potražili  “utakmicu u kojoj je  vratar odigrao ključnu ulogu”, te potražili koja je to utakmica u kojoj je jedan vratar napravio  nešto što nitko nije napravio ni prije ni poslije.

I naletili smo na kvalifikacijsku utakmicu za svjetsku smotru 1974.  godine u Njemačkoj. Oni stariji znaju, Englezi koji su osam godina prije bili svjetski prvaci nisu se plasirali na to Svjetsko prvenstvo. Iz skupine je u Njemačku otišla Poljska koja je eliminirala Englesku.  I to kako, zaslugom jednog od tada najboljih vratara svijeta, koji u tom trenutku  nije slovio kao takav. No, njegovo je vrijeme dolazilo.

Stoga, za kvalifikacijsku utakmicu Engleske i Poljske engleski nogmetni povjesničari  govore da je to bila “utakmica s najbljim obranama jednog vratara u povijesti”. Vratara Poljske Jana Tomaszewskog.

Ta je utakmica ušla u anale i engleskog i poljskog reprezentativnog nogometa, riječ je u presudnom dvoboju za odlazak  na SP u Njemačku 1974. godine. Englezima je trebala pobjeda, Poljacima je bila dosta i „nula“. Dakako, Englezi su bili veliki, silni favoriti. Nitko nije ni slutio da bi „tamo nekakva Poljska“ mogla pomutiti račune domaćoj reprezentaciji.

No, Poljska je imala sjajnu momčad, dočim su engleski ostaci generacije koja je osam godina ranije bila svjetski prvak, bili na izdisaju. Povijest će pokazati kasnije baš istinitost te tvrdnje…

Dakle, utakmica je naposljetku završila bez pobjednika 1-1, a u mnogim nogometnim enciklopedijama, mahom engleskim, navodi se da je partija poljskog vratara Iana Tomaszewskog bila „najveći vratarski doseg svih vremena“. Jasno je, tako su Englezi opravdavali svoj neuspjeh, no kad se malo bolje pogledaju snimke onda zaista možemo zaključiti kako vratar može biti ne presudan, nego jedan i jedini uvjet uspjeha neke momčadi. On j eu toj utakmici obranio više od 20 udaraca u okvir svojih vratiju. Od nekih  njegovih obrana zastane vam dah.

Tomaszewski je u toj utakmici branio nemoguće stvari, letio je od stative do stative, tako da su se pred kraj utakmice engleski fotoreporteri naslađivali fotografijama svojih napadača kako se nemoćno drže za glavu ili šire ruke. Englezi su, kao pravi mazohisti, poslije snimali i dokumentarne filmove na temu – „Kako nas je upropastio Tomaszewsky“, pa se nadamo da će vam zgodno biti vidjeti što su Poljaci  dotične 1973,. godine  učinili Engleskoj, zapravo navlas isto što su Hrvati napravii Gordon Albionu u kvalifikacijama za EP 2008. u Austriji i Švicarskoj.

Poljskom nogometu ta je utakmica bila odskočna daska, na svjetskoj smotri na koju su se plasirali izbacivši Englesku osvojili su 3. mjesto, pobijedivši čak i Brazil, igrali su i zapaženu ulogu četiri godine kasnije na SP u Aregentini, a plejada poznatih igrača i danas izaziva respekt, Tomaszewskog je naslijedio izvrsni Mlynarczyk, bili su tu jod Dziuba, Gorgon, Szymanowski, Lato, Deyna, Szarmach, Boniek…
Englezi se dugo nisu oporavili od „poljskog šoka“, tek su 1982. došli na SP u Španjolskoj, ništa značajno nisu napravili…

Da nije bilo Tomaszewskog zacijelo bi sve bilo drugačije. Zato se nemojte iznenaditi kad od nekog Engleza čujete, nakon dobre golmanske obrane, da vam veli „brani kao onaj Poljak“!