U nedjelju je u vrtu zagrebačkog lokala Vintage u Savskoj ulici priređena besplatna projekcija dokumentarnog filma – Diego Maradona. Redatelj Asuf Kapadia pobrao je pregršt priznanja za ovaj film koji je sačinjen nakon pomnog izbora više od pet stotina sati dosad neobjavljenih filmskih materijala o Diegu Maradoni, jednog od najvećih igrača svih vremena. Ovo dokumentarno djelo doslovce govori o dva puta Maradone – kako se digao do nebeskih visina i kako je propao.

U trajanju od 120 minuta ovaj film zorno dočarava kaos koji se stvarao oko Maradone gdjegod se pojavio. Većina filma posvećena je danima Maradone u Napulju gdje je dočekan kao božanstvo, no i neizostavni su bili i detalji iz argentinske reprezentacije i Barcelone.

Brojne snimke iz njegove obitelji, ali i iz druženja s napuljskim mafijašima vjerno dočarava ubitačan ritam života Diega koji je unatoč svega igrao sjajan nogometa. Dok ga droga, kokain, nije dokusurila.

Dana 5. srpnja 1984. godine, Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo. Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali proklet izvan njega; ovaj karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena…

Diegu je bilo dopušteno da radi sve, dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo on je postao zatočenikom grada. Treći film iza Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja nam je donijela filmove „Senna“ i „Amy“, ovaj film sačinjen je od preko pet stotina sati nikad prije viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive, a kojeg je u cijelosti podržao i sam igrač.

Redatelj ovog sjajnog djela, Asif Kapadia rođen je 1972. godine. Britanski je filmaš indijskog podrijetla. Do danas je režirao nekoliko nagrađenih filmova, uključujući „Kradljivca ovaca“ 1997. godine s kojim je osvojio drugu nagradu za fondaciju kratkih filmova u Cannesu; „Ratnika“ iz 2001. godine koji je osvojio nagradu BAFTA za najbolji britanski film godine; i „Sennu“ iz 2010. godine s kojim je osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu. Dobitnik nagrade BAFTA, Asif Kapadia je poznat po vizualno upadljivim filmovima koji istražuju živote „autsajdera“ te likova koji žive u bezvremenskim, ekstremnim ili teškim situacijama ili okolišu.

Dokumentarni film Maradona uistinu valja pogledati!