Lionel Messi, argentinski reprezentativac i član Barcelona još uvijek je aktivan nogometaš. I ne spada   u ovu rubriku – sportska riznica. No, zbog njegovih sjajnih izvedbi  u riznicu ćemo uvrstiti njegovo djetinjstvo, kada je kao malen dječak pokazivao raskoš svog talenta i  kada je Barcelona čula da negdje u središtu Argentine, u Rosariju, raste dječak koji će “moći pokrenuti svijet”.

Leo Messi je rođen 24. lipnja 1987. u Rosariu u Argentini, u obitelji Jorgea Messija, tvorničkog radnika, i Celie (djevojački Cuccitini), honorarne čistačice.   Očeva strana obitelji potječe iz talijanskog grada Ancone odakle je njegov predak, Angelo Messi, 1883. godine je  emigrirao u Argentinu.  Leo ima dva starija brata Rodriga i Matíasa kao i sestru Mariu Sol.  Leo Messi je s pet godina počeo igrati nogomet za Grandoli, mjesni klub koji je trenirao njegov otac Jorge, a  1995. godine je  prešao u Newell’s Old Boys čije je sjedište u njegovu rodnom gradu Rosariju.

Kad mu je bilo 11 godina  dijagnosticiran mu je manjak hormona rasta.  Prvoligaš River Plate pokazao je zanimanje za Messijev napredak, ali nije imao dovoljno novca za plaćanje liječenja, jer je ono stajalo 900 dolara mjesečno. Carles Rexach, sportski direktor Barcelone, saznao je za njegov talent jer je Messi imao rođake u Kataloniji, a Messi i njegov otac dogovorili su probni rok. Barcelona je potpisala ugovor s njime  nakon što su ga vidjeli kako igra,  ponudivši mu plaćanje medicinskih računa.  Obitelj mu se preselila u Europu, a on je počeo igrati za omladinsku klupsku momčad Barcelone…

Debitiravši sa 16 godina  u sezoni 2004./05., srušio je ligaški rekord za najmlađeg igrača koji je zaigrao u ligaškoj utakmici, a postao je i najmlađi strijelac u povijesti. Slijedila su velika priznanja jer je Barcelona u Messijevoj debitantskoj sezoni osvojila prvenstvo i Ligu prvaka…

Sve ostalo znate, igra i danas i mnogi ga  smatraju najboljim igračem svih vremena, no to je i pitanje ukusa. Zamjeraju mu se neuspjesi s reprezentacijom, ali da je riječ o jednoj od najvećih pojava u povijesti svjetskog nogometa to nimalo nije sporno.

Zanimljivo je  pogledati ove stare snimke “čuda od djeteta”.

Još nešto. Znate li da je  prvi gol za Argentinu dao 2006. godine u Baselu protiv Hrvatske. A za Hrvatsku je u toj utakmici debitirao  Luka Modrić.