Oni koji ih se sjećaju tvrde – to je bila najbolja reprezentacija ikada, s najboljim igračem svijeta ikada. Priča je to o Brazilu sa svjetske smotre 1970. godine. Nikad prije ni poslije jedna nacionalna momčad nije tako superiorno osvojila naslov svjetskog prvaka kao što je to učinio Brazil s Peleom1970. godine. Tada je u sportskom novinarstvu prvi puta bila upotrebljena riječ – rapsodija. Sve kako bi se opisala igra tadašnjeg Brazila.

Svjetsko prvenstvo održano je u Meksiku, na visokim temperaturama. Brazil je zaista bio neprikosnoven, pobijedio je u svih šest utakmica, a osim što je bio rezultatski harao, igrao je spektakularno, tako da je cijela momčad postajala, malo-pomalo, predmet obožavanja svih nogometnih zaljubljenika po svijetu. U Brazilu se euforija iz tih dana ne može ni opisati. A televizijske kamere to su prvenstvo već prenosile gotovo cijelom svijetu i može se reći da je za vrijeme Svjetskog prvenstva u Meksiku, nogomet postajao globalno najpopularniji sport.
Bilo je to prvenstvo na kojem je blistao razigrani i nikad raspoloženiji Pele. Zbog njega su se, te sedamdesete godine, navijačice skidale do kraja, a muškarci čupali kosu. Potvrdio je da je najbolji igrač svijeta. Mnogi tvrde, napose oni koji g ase sjećaju, da je i najbolji igrač svih vremena. Doista, Brazil je tada superiorno osvojio naslov svjetskog prvaka po treći put i pokal Julesa Rimeta prešao je u trajno vlasništvo Brazilskog nogometnog saveza.

I sami Brazilci ne bježe od tvrdnje da su od svih prvenstava najbolje odigrali baš u Meksiku. Nakon što je četiri godine prije Brazil na svjetskoj smotri u Engleskoj bio slab i nakon što je Pele u utakmicama na Otoku ozlijeđen, „carioce” su silno željeli satisfakciju.

 

U skupini su se Brazilci najprijelako obračunali s Čehoslovačkom (4-1), onda je na red došao svjetski prvak, Engleska. Jazirzinho je bio strijelac jedinog pogotka u pobjedi protiv najuspješnije momčadi četiri godine ranije, Rumunjska se opirala, no nadvladana je s 3-2 s dva genijalna pogotka Pelea.

U četvrtfinalu je Brazil s 4-2 nadvisio tada dobar Peru s izvanrednim Teofilom Cubillasom. Peruanci su bili isto tako tvrd orah, no Brazil je već tada najavljivao osvajanje naslova sa svih šest pobjeda.
U polufinalu ih je čekao neugodni i uvijek grubi Urugvaj, no i tu utakmicu Brazilci su pobijedili, sada s 3-1. Osim tri sjajna brazilska pogotka s te utakmice najupečatljivjii je najveći promašaj Pelea u karijeri. Kad je predriblao vratara Mazurkiewicza, poslavši loptu na jednu, a on ga optrčao s druge strane, Pele je loptu umjesto u prazna vrata posao kraj njih. U mnogim komercijalnim sportskim emisijama ta je akcija znana kao najbolja akcija s najvećim promašajem…
Naposljetku, u finalu je s čak 4-1 svladana jaka Italija koja jednostavno nije mogla izdržati stalne brazilske napade, doslovce u serijama.
Brazilci su bili tako moćni da nisu prestajal s napadima preko krila i kroz sredinu dok ne bi postigli zgoditak. U toj finalnoj utakmici Pele, Jairzinho, Gerson i Carlos Alberto upisali su se kao strijelci u povijest, no i ostali igrači imali su svoje prigode, doslovce ih se barem sedam-osam m moglo upisati u listu strijelaca.
Jasno, Pele je bio ili začetnik akcija ili asistent ili strijelac akcija i zaista se može reći da je nadmetanje u Meksiku bilo sasvim iu znaku brazilskog genija.

No, najbolji strijelac je bio Nijemac Gerd Muller, koji će taj uspjeh ponoviti i kasnije, za četiri godine kad je s Njemačkom bio svjetski prvak. U Meksiku 1970. godine, Nijemci su osvojili brončanu medalju pobjedom 1-0 protiv Urugvaja. Ovo prvenstvo bilo je prepuno izvanrednih obračuna, primjerice utakmica Italije i Njemačke u polufinalu bila je antologijska, slavili su Talijani 4:3 nakon produžetaka.
U izboru Worldsoccera, reprezentacija Brazila iz 1970. godine proglašena je najboljom svih vremena. U objašnjenju stoji: “Brazilska reprezentacija iz 1970. godine bila je više od obične momčadi. Njihove predstave i utakmice ubrzo su prerasle u mit”.
Ovo je taj sastav: Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo, Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pele, Rivelino!