Greška našeg reprezentativnog vratara Livakovića nimalo ne umanjuje njegovu vratarsku i sportsku veličinu. Nema vratara na svijtu, tu spadaju i oni najblji i slavni, u svojim karijerama imali su nevjerojatnih kikseva.
„Nema golmana koji nije primio pacerski gol”, priča nam Ćiro Blažević koji još uvijek okreće očima kada se sjeti greške Dražena ladića u davnoj kvalifikacjskoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine. Jarni mu je tada vraćao loptu, laganu, bezazlenu, Laidć ju je promašio i ona je otišla u mrežu.
Sjetite se, primjerice, Liverpoolovog vratara Kariusa koji je nizom užasnih intervencija u finalu Lige prvaka uništio svoju momčad. Ili Kolumbijca Rene Higuite koji je išao u dribling protiv Kameruna, pa izgubio loptu i primio gol.

 

Čuveni vratar još iz doba Jugoslavije, Enver Marić primio je, zamislite, gol, od svog kolege golmana iz suparničke momčad. U dvoboju Radničkog iz Niša i mostarskog Veleža Pantelić je tak ojako ispucao loptu koja je prevrila inače izvanrednog Marića i završilia u mreži.
Vratarske su greške sastavi dio igre. Problem je u tome što se vratarska greška i te kako vidi, napadač promaši pet šansi, da jedan gol i bude junak utakmice, staro je i nepisano pravilo.

Niste valjda zaboravili i „krticu” na Maksimiru u pobjedi Hrvatske protiv Engleske (2-0), Neville mu je vraćao loptu koja mu je prošla preko noge i završla u mrežu. Ta je lopta bila toliko spora, negdje je išla brzinom ljudskog hoda, opet se nije snašao.
Ili na svjetskoj smotri u Japanu kada je čuveni David Seaman primio gol od Ronaldinha s 40 metara, iz slobodnog udarca, potpuno iskosa.
Brazilac Waldir Peres svojim je čudnim reakcijama doslovce uništio možda i najbolji Brazil svih vremena, onaj sa SP iz Španjolske 1982. godine.

Čuveni vratar Hajduka Simović u uzvratnoj utakmici protiv Bordeauxa primio je gol kroz noge i ruke, Hajduk je tada sovju prednost iz Splita 4-1 izgubio porazom 0-4.
Svi su imali greške, i Allison i Schmeichel, mlađi i stariji, i Maier, Zoff, Felix, Leao, Kahn…
Sada pribijati na stub srama mladog dominika Livakovića bilo bi nepravedno, čak i bezobrazno.
Pripremili smo vam nekoliko ilustracija kako nekad smiješno igrozno izgledaju vratarske greške.