Istina, bio je najbolji nogometaš svih vremena. Slava ga, kao tolike mnoge prije i poslije njega, nikad nije prebacila. Osvojio je s Brazilom tri naslova svjetskih prvaka, bio je igrač koji je mogao
sve.
O njemu će u riznici biti još puno riječi, jer koliki je utjecaj na sportsku kulturu imao, i priliči mu biti ovdje svako malo.
Međutim, u potrazi za zanimljivostima iz slavnih  sportskih dana tražimo nekad i rijetkosti, zanimljivosti, a mi ćemo se kod Pelea, jer da o njemu je riječ. O Edsonu Arantesu de Nascimentu Peleu, sada zadržati kod njegovog najpoznatijeg – promašaja. U akciji koja je po jednoj televizijskoj dokumentarnoj emisiji proglašena najljepšom akcijom u cijeloj povijesti svjetskog nogometa.

Bilo je to sjajno Svjetsko prvenstvo, 1970. godine u Meksiku. Brazil se prošetao do naslova svjetskog prvaka, trećeg po redu, tako da je Brazilcima u trajno vlasništvo pripao pokal Julesa Rimeta.

Pele i momci su najprije u skupini nadvisli Čehoslovačku 4-1, pa Englesku 1-0 i Rumunjsku s 3-2. U četvrtfinalu je pao Peru s 4-2, a u polufinalu Urugvaj s 3-1. Mi ćemo se vratiti na tu utakmicu protiv Urugvaja, a u finalu Brazil se obračunao s Italjom, pobijedio je u sjajnoj finalnoj predstavi s
4-1.

Brazil je gotovo uvijek igrao u istom sastavu: Felix, Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo,
Clodoaldo, Gerson, Jairzinho, Tostao, Pelé i Rivelino.

Dakle, u toj utakmici protiv Urugvaja, ponavljamo polufinalnoj, Pele je izveo sjajan trik, nakon izvanredne asistencije Jairzinha, ispred vratara Urugvaja Mazurkiewicza. Loptu je pustio desno od vratara, a on je otrčao lijevo od vratara. Stigao je loptu i potom promašio – prazna vrata. Da, baš Pele je s desetak metara neometan promašio prazan gol.

Asistencija i trik s driblingom, bez pogotka je ipak bilo dostatno za ukus kritičara. Koji su tu akciju svojevremeno proglasili najboljom i najtraktivnijom u povijesti nogometa.

Zacijelo je i promašaj sigurne prigode spadao u domenu atraktivnosti, još kad je riječ o Peleu koji inače nije promašivao, onda je sve jasno. Pogledajte i prosudite.