Izvođenje jedanaesteraca, napose presudnih, težak je psihološki izazov za izvođača, kud i kamo veći od vratareva izazova. Ovo je priča o najpoznatijem jedanaestercu u povijest nogometa. Izveo ga je u finalu Europskog prvenstva 1976. godine češki nogometaš Antonin Panenka. Bio je to odlučujući, pobjedonosni jedanaesterac, s kojim je tadašnja Čehoslovačka postala europski prvak.
A tko je Antonín Panenka? Rođen 1948. godine, bivši je češki nogometaš i čehoslovački reprezentativac koji je igrao kao centarfor. Većinu igračke karijere proveo je u klubu Bohemians Prag, a kasnije je igrao i u Austriji.
Vrhunac igračke karijere postigao je, ipak, na reprezentativnoj razini. Spomenute 1976. godine postao je s Čehoslovačkom europski prvak nakon pobjede protiv Zapadne Njemačke. Nakon 2-2 u regularnom dijelu, izvodili su se jedanaesterci; kada je Uli Hoeneß promašio jedanaesterac za Zapadnu Njemačku, Panenka je dobio priliku osvojiti naslov za Čehoslovačku. Prilikom izvođenja, Panenka je potkopao loptu po sredini gola dok je Sepp Maier (tada možda i najbolji golman svijeta) otišao u stranu. Panenkin pobjednički jedanaesterac bio je senzacija, a danas te takav stil izvođenja jedanaesteraca, u Panenkinu čast, naziva ‘panenka’.
A bio je silan igrač, 1980. godine imenovan je čehoslovačkim nogometašem godine, a iste godine osvojio je treće mjesto na Euru 1980. godine. Umirovio se 1993. godine te je danas predsjednik kluba Bohemians 1905.

Prije tog finala Čehoslovačke i Zapadne Njemačke valja reći i ukratko što je bilo u polufinalu. Čehoslovačka je u Zagrebu dobila Nizozemsku, a Zapadna Njemačka u Beogradu Jugoslaviju 4-2, nakon što je Jugoslavija vodila 2-0.

U beogradskom finalu Čehoslovačka je golovima Jana Svehlika i Karola Dobiasa brzo povela 2-0, ali su Nijemci opet preko Dietera Mullera i Bernda Hölzenbeina uspjeli izjednačiti 2-2. Iznova su Nijemci pokazali svoju upornost, no nije im pomoglo. Čehoslovačka momčad igrala je nadahnuto i u produžecima je imala više prigoda, no do 120. minute ipak nije bilo pogodaka.
Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca gdje su reprezentativci Čehoslovačke bili uspješniji,a pobjedonosni pogodak čuvenom njemačkom vrataru Seppu Maieru postigao je Panenka i to riskantnim udarcem po sredini vratiju, potkopanom. U počast takvom majstorskom golu iz jedanaesterca taj se udarac i danas u suvremenom nogometom naziva u opisima sportskih novinara – „panenkom“!
Danas taj udarac mnogi kopiraju, ima uspješnih, ali i neuspješnih pokušaja. Uostalom, pogledajte…