Brazilac Roberto Carlos je igrao za madridski Real čak 11 sezona, te je u tom razdoblju u svim natjecanjima skupio 512 nastupa i zabio 65 golova. U siječnju 2006. postao je rekorder po najvećem broju nastupa za Real od ne-španjolskih igrača, oborivši tako rekord Argentinca Alfreda di Stefana koji je za Real nastupio 329 puta. Postao je jedan od najstandardnijih igrača u Realovoj postavi, igravši 10 sezona zaredom 30 ili više ligaških utakmica. S Realom je osvojio četiri domaća prvenstva, tri puta Ligu prvaka i dva Interkontinentalna kupa. Također je jedan od šestorice igrača koji su nastupili u Ligi prvaka više od 100 puta. Ostala petorica su Paolo Maldini, Raúl, Oliver Kahn, David Beckham i Ryan Giggs.

FIFA ga je 1997. proglasila drugim najboljim svjetskim igračem, iza Ronalda.

Dana 9. ožujka, 2007. godine objavio je da ne želi produžiti ugovor sa Realom, te je 19. lipnja iste godine potpisao dvogodišnji ugovor za turski Fenerbahçe.

Sjajno je igrao i za brazilsku reprezentaciju, a u kolektivnoj memoriji ostao je zapamćen po maestralnom izvođenju slobodnih udaraca. Kao i udaraca iz daljine. Velemajstorskom, dodali bismo.  Zato se valja prisjetiti kako ih je izvodio, ostati ćete bez daha…  Jednom prilikom izmjerena je brzina njegove udarene lopte  od čak 169 kilometara na sat.

Jedan gol i danas gledatelje ostavlja bez daha, njegov pogodak iz slobodnog udarca u prijateljskoj utakmici s Francuskom 1997. uoči Svjetskog prvenstva iduće godine. Prekršaj na nekih 35 metara, uzeo je zalet od 15-ak metara, opalio svom snagom i iako je djelovalo da će lopta otići pet-šest metara izvan okvira gola, čudnom se rotacijom vratila, liznula vratnicu i zakoprcala se u mreži.

Roberto Carlos je za brazilsku nogometnu reprezentaciju nastupio čak 125 puta, te je zabio 24 gola. Nastupao je na svjetskim prvenstvima 1998., 2002. i 2006. Igrao je u finalu svjetskog prvenstva 2002., na kojem je Brazil osvojio svoj peti naslov svjetskog prvaka.

Svoju reprezentativnu karijeru završio je 2006., nakon poraza u četvrtfinalu svjetskog prvenstva od Francuske.