Ovo je samo jedna epizoda iz sjajnog Dinanmovog serijala o svom proljeću 1982. godine kada je zagrebački klub nakon 24 godine čekanja postao prvak Jugoslavije.

Na maksimirskom stadionu te hladne nedjelje, 21. veljače 1982. godine  okupilo se 60-ak tisuća gledatelja. Stadion je bio pun već sat vremena prije utakmice, a teren je bio tvrd i zaleđen. Optimizam kod Dinamovih navijača bio je temeljen na brojnim, često u medijima citiranim, izjavama Ćire Blaževića, Dinamovog stratega koji je upravo počeo stjecati slavu dobrom serijom rezultata iz prethodnog dijela prvenstva.

“Čovjek s osmijehom demona, s licem Alaina Delona“, govorio je o Ćiri Blaževiću poznati radijski komentator Ivo Tomić, zaludio je Dinamove navijače optimizmom, pa je prepun stadion za tu utakmicu protiv Crvene zvezde bio logičan epilog Ćirinih duhovitih i optimističnih dosjetki u pauzi prvenstva. No, Blažević je, moramo mu to priznati, sjajno pripremio momčad za nastavak prvenstva. Utakmice je njegova momčad rješavala u prvih pola sata dotad neviđenim presingom na polovici suparnika.

I baš je tako bilo u Zagrebu, u tom dvoboju protiv Crvene zvezde. Dinamo je već nakon pola sata vodio protiv beogradske momčadi 3-0. Na stadionu je bila takva erupcija oduševljenja da se, kažu svjedoci, buka u nedjeljno popodne čula do Trešnjevke. Jedan pogodak Cerina i dva Zlatka Kranjčara.

Ipak, nije bilo sve tako lako kako se čini na prvi pogled. Crvena zvezda krenula je dobro, imala je praktički tri “zicera”, Vladimira Petrovića, Šestića i Savića, ali je vratar Marijan Vlak sve obranio. Kada je Dinamo krenuo – nije promašivao, niti je beogradski vratar Stojanović što stigao braniti.

Sjećanja na događaje, utakmice koje su vodili do Dinamovog apsolutnog trijumfa oni koji su svjedočili tome – nikako da izblijede. Evo i nas da one koji se sjećaju – podsjetimo. A za one koji to nisu vidjeli da osjete kakav je to bio zanos, entuzijazam, atmosfera na tribinama i naposljetku vrhunski nogomet.

Dakle, u nastavku nogometnog prvenstva bivše Jugoslavije u sezoni 1981./82., Dinamo je furioznom serijom krenuo u osvajanje naslova prvaka, prvog nakon 24 godine, a igrao je tako dobro i ostvario sjajne rezultate da je taj dio prvenstva proglašen – Dinamovim proljećem.

Svjedoci  vele  da je to bio najbolji Dinamov natup u povijesti.  Samo sedam dana kasnije, 28. veljače, u Splitu pred rekordno popunjenim poljudskim stadionom (do danas taj rekord nije srušen), zagrebačka momčad nadvisila je Hajduk 2-1. Tim dvjema pobjedama Dinamo je nezadrživo krenuo prema osvajanju naslova prvaka! Nogometni zaljubljenici iz svojih arhiva izvadili su stare snimke utakmice, koje su dosad bile tko zna gdje skrivene, te zaista vrijedi vidjeti kako se onda igralo i kako je to bilo zanimljivo.

Uistinu, valja pogledati snimku dvoboja Dinama i Crvene zvezde te hladne nedjelje 21. veljače 1982. godine. Spektakl!