Stjepan Deverić ima nadimak “Štef”, ali u jednom dijelu karijere bio je i “Stipe”. Obožavan igrač i dok je igrao i u Dinamu i u Hajduku i danas pozorno prati nogomet, radi u njemu, a svaki derbi gleda iz dvostruke perspektive. Nećemo sada o tome zašto je Deverić sredionom osamdesetih godina otišao iz Dinama u Hajduk, ali ćemo zaključiti prije ove priče kako je bilo riječ o vleikom igraču. Kakvih i danas ima na prste jedne ruke u svjetskom nogmoetu. Brz, okretan, sjajan dribler i pucač – Stjepan Deverić bio je jedan od najboljih nogmoetaša u bivšoj državi osamdesetih godina.

Koliko je velik igrač bio svjedoči i činjenica da ga navijači jednog i drugog kluba smatraju svojom legendom. Deverić je počeo svoju karijeru u zagrebačkom Dinamu u tadašnjoj Saveznoj ligi Jugoslavije 1979. godine. Ostao je u Dinamu do 1984. godine, igrajući u 345 utakmica i postignuvši 158 pogotka. Nadalje, 1984. godine prešao je u splitski Hajduk gdje je ostao do 1987. godine. U tom razdoblju je igrao u 114 utakmica i postigao je 42 pogotka. Bio je član jugoslavenske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine, ali nije igrao. Također je bio član momčadi koja je osvojila brončanu medalju na Olimpijskim igrama 1984. godine. Na tim Olimpijskim igrama postigao je  pet pogodaka te je tako postao najbolji strijelac turnira zajedno s Borislavom Cvetkovićem i Danielom Xuerebom te dijele naslov najboljega strijelca.  Za Jugoslaviju nastupao je šest  puta.

Brz, dribler, asistent, strijelac, ukratko Deverić je imao sve ono što danas ima Messi i nemojte se smijati takvoj usporedbi. Baš si nešto razmišljamo, da je Deverića bilo staviti u okružje u kakvom igra Messi, s 10 još vrhunskih majstora, svašta bi bilo…

Uostalom, ovo je samo uvod u snimku njegovog fantastičnog gola za Hajduk protiv Veleža u Mostaru. Hajduk je ovu utakmicu dobio s 1-0 antologijskim golom Deverića. I bio je to gol za pobjedu Hajduka, prvu u Mostaru nakon 18 godina. Sloodno možemo reći da je ovaj Deverićev pogodak svojevrsna kopija drugog Maradoninog gola protiv Engleza na svjetskoj smotri 1986. godine.  Kada je Diego od centra do gola predriblao kompletan vezni red i  obranu Engleza. E, to je isto učinio Deverić za Hajduk protiv Veleža u Mostaru. Vrijedi pogledati i nekoliko puta.