U povijesti sporta u avionskim nesrećama stradavali su cijeli klubovi i reprezentacije, šokovi nakon pogibije nogometaša Torina 1949. godine i Manchester Uniteda 1958. i danas izazivaju mučninu. Kao i tragedija brazilskog Chapecoensea 2016. godine… Ginulo se u padovima aviona uvijek i još će. Strahota je to, kolikogod govorili da je avionski promet najsigurniji, koju ne možemo izbjeći.

Točno prije 62 godine, 6. veljače 1958. godine, avion s nogometašima Manchester Uniteda srušio se prilikom polijetanja na pisti zračne luke u Münchenu, na proputovanju iz Beograda, preko Münchena do Manchestera. Manchester United je igrao utakmicu Kupa prvaka u Beogradu, koja je završila 3-3, a kako je u prvom dvoboju bilo 2-1, to je engleski klub izborio daljnji plasman. No, tek nakon nesreće mnogi su se sjetili velike prigode Dragoslava Šekularca u posljednjoj minuti te utakmice – da je tada postigao pogodak, drugi dan bi se morala igrati nova utakmica, a grozna sudbina bi se zaobišla…

Inače, United je do te stravične nesreće proživljavao najslavnije dane svoje povijesti pod vodstvom Matta Busbyja. Igrači te generacije jurišali su na treći uzastopni naslov u Engleskoj te sezone i stigli su do četvrtfinala Europskog kupa u kojem ih je čekala Crvena zvezda. Povratak je bio planiran odmah nakon utakmice. Letjelo se za München gdje je avion natočio gorivo. Odmah se trebalo krenuti dalje.

No, počeo je padati gusti snijeg i prva dva uzlijetanja nisu bila uspješna. Mnogi su predlagali da ostanu u Münchenu i da prenoće, no pilot zrakoplova James Tain odlučio je pokušati uzletjeti s trećim pokušajem. Kobnim… Nije dostigao brzinu uzlijetanja na dvije tisuće metara dugačkoj pisti, zrakoplov je probio zaštitnu ogradu i zapalio se. U nesreći je poginulo 23 ljudi od kojih osmorica igrača Manchester Uniteda – Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor i Liam Whelan. U avionu su bile 44 osobe.