Osebujan, nametljiv, naoko i bahat, ali sjajan sportaš, veliki nogometni vratar. To je on. Glavom i bradom – Oliver Kahn. Za njemačku reprezentaciju branio je od 1995. do 2007. godine, a za minhenski Bayern München od 1994. do 2008. godine. Karijera mu je zaista bila sjajna…
Kahn je za Bayern München potpisao 1994. godine, doša oje iz Karlsruea. Bavarski ga je klub doveo za tada rekordnih 2.385.000 € i odmah je postao član prve momčadi. Iako je godinu dana kasnije ozljedio ligamente, razvio se u sjajnog vratara. Ruku na srce, 1999. godine odveo Bayern do finala Lige prvaka, ali je izgubio od Manchester Uniteda, koji je postigao dva pogotka u sudačkoj nadoknadi (utakmica su Bayernovi navijači zvali “Tragedija Camp Noua”, a Manchesterovi navijači “Čudo Camp Noua”). Postao je igračem utakmice u finalu Lige prvaka 2001. godine kada je Bayern osvojio naslov prvaka Europe. Kahn je u finalu obranio nekoliko jedanaesteraca, koji se se izvodili nakon 1-1  protiv Valencije. Te je godine osvojio i Uefinu „fair play” nagradu, najviše zbog tješenja očajnog vratara suparničke momadi, Santiaga Cañizaresa.
Kao i svaki vratar imao je i svojih kriznih momenata, znao je primiti lako obranjiv gol iz daljine. Ali, u kontinuitetu je uvijek bio pri svjetskom vrhu. Sam j epriznao da je katkad patio od nedostatka motivacije.
U sezoni 2007/08 postao je vratar koji je primio najmanje pogodaka u povijesti Bundeslige, uzevši u obzir i broj odigranih utakmica. U 736 minuta odigranih u ligi, primio je samo 19 pogodaka. Kahn je i dalje rušio rekorde; 2. rujna 2007. godine, odigrao je 535. bundesligašku utakmicu, i postao vratar s najvećim brojem odigranih utakmica u povijesti lige. Kahn je svoj zadnji europski susret s Bayernom odi rao 1. svibnja 2008. godine.
Svoju oproštajnu utakmicu, Kahn je odigrao 2. rujna 2008. godine, bio je to dvoboj Bayern Münchena i njemačke nogometne reprezentacije (1-1).
Godinama je bio oslonac njemačke nacionalne nogometne vrste. Kahn je za njemačku reprezentaciju debitirao 23. lipnja 1995. u utakmici protiv Švicarske, ali je trebalo proći dosta vremena da postane prvi vratar reprezentacije. Kahn je bio rezervni vratar Njemačke u osvajanju naslova europsko gprvaka 1996. u Engleskoj. Na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, Kahn je opet bio na klupi, i tako sve dok Andreas Köpke nije otišao u mirovinu. Na Europskom prvenstvu 2000. godine Njemačka je branila naslov prvaka, ali su Nijemci sramotno ispali već u natjecanju po skupinama, pritom zabivši samo jedan pogodak.

Njemačka očekivanja za svjetsku smotru 2002. godine su bila jako mala, no Kahnove vratarske sposobnosti su odvele reprezentaciju u završnicu natjecanja, gdje su primili samo tri gola. Iako je većinu utakmica igrao s ozljedom prstenjaka desne ruke, mnogi su (unatoč ozljedi) okrivili Kahna za poraz u finalu, nakon što je Brazilac Ronaldo postigao pogodak u 67. minuti. Unatoč tome, Kahn je osvojio nagradu “Lav Jašin” za najboljeg vratara prvenstva, a postao je i prvi vratar u povijesti koji je osvojio Zlatnu loptu za najbolji individualni nastup na svjetskoj smotri.
Opet je bio pričuva na svjetskoj smotri 2006. u Njemačkoj. Kahn je odlučio ostati kao zamjena na tom prvenstvu, iako je negodovao zbog odluke izbornika Klinsmanna. Nakon ispadanja Njemačke na tom prvenstvu u polufinalu protiv Italije, Kahn je zaigrao za reprezentaciju u utakmici za treće mjesto protiv Portugala, 8. srpnja 2006. Kahn je uz to igrao kao kapetan Njemačke, jer se Ballack ozljedio, i to je bio njegov zadnji nastup za reprezentaciju, koja je pobijedila 3-1 i osvojila treće mjesto.
Tijekom svoje reprezentativne karijere, skupio je 86 nastupa za Njemačku, dok je u 49 bio kapetan.
Naš Niko Kovač koji je s njim bio u Bayernu o njemu je rekao:
„Igrao sam s njime u Bayernu i nagledao sam se njegovih bravuroznih obrana. U karijeri je osvojio sve osim naslova svjetskog prvaka s reprezentacijom, malo mu je nedostajalo da i 2002. učini i to. Pouzdan do bola, s njim se u momčadi osjećaš tako sigurno, jer znaš da će te izvući”…