fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 svi 2022

Objava

PRIJE TOČNO 20 GODINA: Canjuga i Mamić vratili BBB-ovcima sveto ime Dinamo!
gnk dinamo
Nogomet

PRIJE TOČNO 20 GODINA: Canjuga i Mamić vratili BBB-ovcima sveto ime Dinamo! 

Točno prije dva desetljeća na današnji dan zaljubljenih, tog ponedjeljka, 14. veljače 2000. godine, u svečanoj loži Maksimir Dinamova stadiona u 17 sati počela klupska Skupština, a u 18:02 ondašnji predsjedatelj skupštine NK Croatia Stjepan Brolich je obznanio ono što je većina navijača maksimirskog kluba čekala gotovo 10 godina:

– Ovome klubu vraćeno je ime Dinamo! Od ovoga trenutka ime našeg kluba opet je Dinamo!

Gromoglasni je pljesak svih zastupnika Skupštine popratio ove Brolichove riječi, bila su nazočna 44 od ukupno 50 zastupnika, a izvršni direktor kluba Damir Vrbanović potom je pojasnio:

– Imamo 43 glasa za povratak imena Dinamo i jedan za ime Dinamo-Croatia

I tako je nakon devet godina i neuspjelih eksperimenata sa složenicom HAŠK-Građanski (!?), a potom i olako potrošenim imenom Croatia, maksimirski klub vratio svoje ime. Ispod zapadne tribine odjekivalo je gromko navijanje oko 3000 Bad Blue Boysa koji su slavili svoju veliku pobjedu. Pjevalo se i navijalo, palile su baklje, a u jednom je trenutku izbila i tučnjava između navijača i policije. No, to se brzo smirilo, a odmah nakon što su obznanjeni rezultati glasanja, sportski direktor Velimir Zajec, trener druge momčadi Marko Mlinarić i klupski govornik Ivan Rotim otišli su pred navijače kako bi im i službeno potvrdili da “mali d” ponovno stanuje ovdje.

Nije se, dakako, vraćanje Dinamova imena dogodilo preko noći. Nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana, koji je bio najžešći protivnik Dinamova imena, ritam promjena nezaustavljivo je marširao. Događaji su u svim životnim sferama svojom brzinom probijali zvučne zidove, pa je tako na red stigla i promjena imena maksimirskog kluba. Nakon 3165 dana… Zanimljivo, krajem 1999. godine najavio ju je ondašnji klupski predsjednik kluba Zlatko Canjuga, rekavši:

– Nakon utakmice protiv Manchester Uniteda pokojni predsjednik Tuđman prišapnuo mi je u dizalu nešto znakovito u svezi klupskoga imena…

Više nitko nikada nije mogao provjeriti autentičnost te rečenice, ali je činjenica da su se potom zbili događaji koji su doveli do povratka klupskoga imena.

Unatoč neprijepornim zaslugama za povratak Dinamova imena, Zlatko Canjuga bio je sve bliže izlaznim vratima iz kluba, uskoro je napustio Maksimir, ali i političku arenu, pa se povukao u medijsko zatišje. Zdravko Mamić tada se iznova službeno vratio u klub, baš kao i Velimir Zajec, no ubrzo je pukla ljubav između Mamića i Zajeca, koji je u noći ludoga slavlja bio i kolateralna žrtva međusobnog sukoba nekih BBB-a, u nekad kultnom restoranu “Domagoj” u sitnim je noćnim satima dobio pepeljaru u glavu i završio je na šivanju u “Traumi”!

Dan poslije odmah su iz stadionskih podruma izvađena Dinamova obilježja, koja posljednjih godina nisu bila poželjna u Maksimirskoj 128. I kako su munjevito s vrata skidane kvake s omraženim “malim d”, još su se brže glancale i pripremale za povratak!

Nadalje, u Manchesteru, u tvornici “Umbro”, već su bili napravljeni dresovi s Dinamovim grbom, a klupski su direktori za minule božićne blagdane, uz darivanje službenim Croatijinim suvenirima, u džepove poznanicima gurali “promotivne primjerke” upaljača, privjesaka, značaka – s Dinamovim grbom! Sve je, dakle, bilo usmjereno prema povratku Dinamova imena i više nije bilo te sile koja je mogla zaustaviti željenu promjenu, samo deset dana uoči sedmog rođendana NK Croatia-e. Danima se osjećao Dinamov vrući dah i višegodišnji je prkos BBB-a bio nagrađen, u jednom od povijesnih dana ionako burne maksimirske povijesti…

Vezane vijesti

Komentari