fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 svi 2022

Objava

SAMO JE PITANJE DANA: Koronavirus će zaustaviti sve sportske događaje i u RH
screenshot/rtl
Nogomet

SAMO JE PITANJE DANA: Koronavirus će zaustaviti sve sportske događaje i u RH 

Hrvatski Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je izdao preporuku da se obustave sva javna događanja s više od tisuću ljudi. Znači li to da će biti prekinuto nogometno prvenstvo? Ili će se igrati s manje od tisuću gledatelja? Ili bez publike? U HNS-u će tijekom današnjeg dana odlučiti kako dalje, nakon što su u ponedjeljak Gorica i Lokomotiva odigrale po redovnom programu. O tome se moraju izjasniti vodeći ljudi Saveza. Budući da nema previše termina u pričuvi i da su kod nas svi navikli na prazne tribine, ima logike da HNL ide dalje bez gledatelja ili sa limitiranim posjetom.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže kako je više zemalja Europe uvelo ovu mjeru.

– Mi smo razmatrali je li potrebno takvu mjeru uvoditi jer imamo povoljnu situaciju. Smatramo da je sad pravi trenutak da je uvedemo kako se bolest ne bi širila. Na velikim skupovima nemoguće je kontrolirati je li netko asimptomatski kliconoša, a ako nam se na velikom skupu dogodi širenje, trebat će nam znatni kapaciteti da takve potencijalne pacijente obradimo – rekao je Capak.

Za manje skupove moraju se osigurati potrebni higijenski uvjeti. Sportska natjecanja ulaze u ovu mjeru, a za hrvatske sportaše u državi i svijetu vrijede sve upute kao i za druge građane.

Dragan Primorac, predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a, najavio je odluku o HNL-u u utorak.

– Napravit ćemo telefonsku sjednicu Zdravstvene komisije. Ne mogu prejudicirati zaključak, moje je mišljenje da se treba poštivati preporuka države. Upravo je država ta koja odlučuje u ovakvim slučajevima, a ne FIFA niti UEFA. No, što znači tisuću gledatelja? Ako je jedan zaražen, previše je – kazao nam je Primorac.

Jednako govori i Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL:

– U HNS-u ćemo razmotriti sve aspekte. Glavnu riječ ima Zdravstvena komisija. Dakako, da postoji više opcija. To je nova situacija.

Dakle, HNL bi teoretski mogao biti prekinut, ali zapravo za to ne postoji pravi razlog. Barem nije javno poznat. No, HNL bez publike je možda najrealnije rješenje za predstojeće utakmice. Eto, koronavirus došao je na indirektnim putem i naš nogomet.

Još 27. veljače Zdravstvena komisija HNS-a objavila je preporuke. U njima je istaknula kako je najbolja prevencija mogućeg širenja virusa SARS-CoV-2 daljnje provođenje redovitih higijenskih mjera te zaštite od zaraznih bolesti.

Konstatirali su:

“Najbolja zaštita igrača i drugih članova ekipa je redovita higijena ruku, upotreba jednokratnih maramica koje treba odmah ukloniti i rana izolacija osoba sa sumnjom na zarazu virusom SARS-CoV-2. Prilikom dolaska igrača molimo da svakog prethodno kontaktirate glede eventualne izloženosti virusu SARS-CoV-2. Molimo da prilikom organiziranja budućih okupljanja uzmete u obzir moguću potrebu za povećanim brojem jednokratnih rukavica, kirurških maski, dezinfekcijskih gelova za ruke u slučaju sumnje na širenje virusa SARS-CoV-2. Dolaskom na mjesto boravka da provjerite ima li tko od osoblja simptome zaraze virusom SARS-CoV-2 ili je putovao izvan zemlje unatrag dva tjedna te postupite shodno uputama nadležnih ustanova”.

U Italiji se igra bez gledatelja, prvi to nisu htjeli, ali onda su mimo odluke države nastavili Serie A kako bi se završila do Eura. U Švicarskoj je liga prekinuta, u mnogim državama su također odgode pojedinih susreta. Što slijedi? Prijeti li Starom kontinentu kolaps sezone? To bi imalo goleme posljedice jer kako će se odrediti tko ide u europska natjecanja. Hoće li se epidemija uopće smiriti do Eura?

Financijska šteta (za sada) nije velika

Dok europski klubovi broje milijune eura minusa zbog praznih tribina na utakmicama Lige prvaka, hrvatski klubovi neće pretrpjeti značajnije financijske posljedice. Naime, prihodi od ulaznica uglavnom nisu nešto bitni u zatvaranju godišnjih budžeta.

Hajduk je jedini klub u državi kojeg u prosjeku prati više od 10.000 gledatelja po utakmici. Rijeka, Dinamo i Osijek na domaćim HNL utakmicama imaju u prosjeku po nekoliko tisuća gledatelja, a ostali su debelo ispod tisuću. U ostalim sportovima tek je Zadar u ABA ligi imao prosjek od možda četiri, pet tisuća gledatelja….

Upute za one koji ipak žele imati gledatelje

– Osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima

– Dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od uobičajenog neverbalnog komuniciranja koje uključuje rukovanje i da izbjegavaju bliži socijalni kontakt

– Dati jasnu uputu sudionicima ako imaju respiratornu bolest i/ili povišenu temperaturu (veću od 37.5 ºC) da ne dolaze na manifestacije

– Prije početka manifestacije dobiti suglasnost Županijskog stožera Civilne zaštite i nadležnog Zavoda za javno zdravstvo da su ispunili propisane upute

Sve informacije mogu se pronaći i na stranicama:

https://www.hzjz.hr

Vezane vijesti

Komentari