fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

SJEĆATE LI SE SKIJAŠKE BOMBE: Svima dragog  Talijana Alberta Tombe?
Ostali sportovi

SJEĆATE LI SE SKIJAŠKE BOMBE: Svima dragog Talijana Alberta Tombe? 

Alberto Tomba bio je sigurno medijima najzanimljivji lik u Svjetskom skijaškom kupu, k tome bio je godinama i najbolji skijaš svijeta i nije bježao od svojih ekstravagancije. Za razliku od mnogih drugih asketa i introvertiranih skijaša Tomba je jednostavno obožavao publicitet.

Natjecao se u tehničkim disciplinama alpskog skijanja, tj. slalomu i veleslalomu. Dominirao je svjetskim skijanjem osamdesetih i devedesetih. Poznat po iznimnom talentu, skijškoj tehnici i snazi, Tomba je bio miljenik publike ali i medija, jer je jednako zanimljiv bio na stazi i izvan nje, zbog svoje karizme u javim nastupima.

Kroz svoju prebogatu i medijski iznimno praćenu karijeru osvojio je 5 olimpijskih medalja (tri zlatne i dvije srebrne, op.a.) te postao prvim alpskim skijašem kojem je uspjelo osvojiti zlatne medalje na dva olimpijska natjecanja zaredom.

1988. godine na ZOI u Calgaryju osvojio je zlata u slalomu i veleslalomu te postao prvim skijašem kojem je na jednim Igrama uspjelo osvojiti dva zlata u dvije različite discipline, a zatim je na ZOI 1992. godine u Albertvilleu ponovio svoj uspjeh u veleslalomu.

Osvojio je srebra na ZOI u Lillehammeru i Albertvilleu (1992. i 1994. godina) te osvojio veliki Kristalni globus, zajedno sa malim Kristalnim globusima za slalom i veleslalom 1995. godine.

Zbog svog temperamenta, načina skijanja i stila života, ubrzo je dobio nadimak “La Bomba”. Svoj je nadimak nekoliko puta opravdao dolazeći u sukob sa FIS-om, ali i novinarima. Primjer je sukob s jednim novinarom kojem je bacio svoju nagradu (1998. u Madonni di Campiglio) u glavu, jer ga je ovaj slikao svučenog.

Vezane vijesti

Komentari