fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

SPORTAŠI SVE GLASNIJI: “Dosta je nastupanja, zašto samo mi riskiramo zdravlje”
instagram/LA Clippers
Ostali sportovi

SPORTAŠI SVE GLASNIJI: “Dosta je nastupanja, zašto samo mi riskiramo zdravlje” 

Sve je više sportaša koji upozoravaju kako su prisiljeni riskirati zdravlje nakon što organizatori Olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) inzistiraju na tome da se OI u Tokiju održe kao što je i planirano između 24. srpnja i 9. kolovoza usprkos pandemiji koronavirusa.

Olimpijska pobjednica u skoku s motkom Grkinja Katerina Stefanidi smatra kako su sportaši prisiljeni riskirati zdravlje trenirajući u okruženju koronavirusa.

“Svi želimo da se Tokijo dogodi, ali što je plan B. MOO riskira zdravlje svih nas, sportaša, ali i naših obitelji, kada nas prisiljava da treniramo svakodnevno. Sada smo u opasnosti, a ne za četiri mjeseca,” kazala je 30-godišnja Grkinja za Reuters, dodavši: “Osjećam se pod pritiskom trenirati i održavati istu rutinu koja je nemoguća.”

Upravo je Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportašica, trebala svečano predati olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije ukinut zbog pandemije koronavirusa.

“Od siječnja do danas situacija se dramatično pogoršala, no MOO i dalje govori iste stvari.”

Stefanidi je dodala da će različiti nivoi treninga stvorili i potencijalno nepravednu prednost za neke sportaše.

“Neke zemlje su zatvorile sve sportske pogone, dok su u nekim drugim zemljama poput Sjedinjenih Država ili Švedske, neki objekti i dalje otvoreni. Moramo imati realnu sliku MOO-a. Moraju pokazati da razumiju “, dodala je.

Oglasila se i britanska sedmobojka Katarina Johnson-Thompson poručivši kako su preporuke MOO-a i zdravstvenih organizacija oprečne.

“Izjava MOO-a da sportaši “treniraju najbolje što mogu”, ne ide na ruku vladinim preporukama i smjernicama zdravstvenih radnika”,” smatra aktualna svjetska prvakinja.

I članica MOO Hayley Wickenheiser, Kanađanka sa četiri zlatne medalje u hokeju na ledu, smatra kako je trenutačna zdravstvena kriza važnija od olimpijskih igara.

“Vodstvo MOO-a je opisala je kao “neosjetljivo i neodgovorno”, dodajući da sportaše čekaju tjeskobna vremena dok se nastoje pripremiti za Olimpijske igre tijekom globalne zdravstvene krize s novim koronavirusom.

MOO je u utorak održao video konferenciju s predstavnicima Međunarodne federacije ljetnih sportova poručivši kako “ostaje potpuno posvećen Olimpijskim igrama Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca pa u ovom trenutku nisu potrebne nikakve drastične mjere”.

MOO je pozvao sve sportaše da nastave s pripremama za Olimpijske igre najbolje što mogu.

“Podržavat ćemo ih i konzultirati se s njima i njhovim nacionalnim odborima te izvještavati o novostima i razvoju situacije,” poručili su.

Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štiti interese sportaša i olimpijskog sporta.

Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve će moguće revizije kvalifikacijskog sustava biti objavljene početkom travnja.

Vezane vijesti

Komentari