fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 svi 2022

Objava

SPORTAŠI ZNAJU ŠTO JE KARANTENA: Zašto je važna i neizbježna u ovom trenutku!
Foto: HINA/EPA/PANAGIOTIS MOSCHANDREOU
Ostali sportovi

SPORTAŠI ZNAJU ŠTO JE KARANTENA: Zašto je važna i neizbježna u ovom trenutku! 

Stalno slušamo, obični ljudi, pa sportaši – zbog pandemije kornoavirusa – moraju u karantenu. Pojednostavljeno, moraju u izolaciju, samoću, I kao takvi biti što manje, po mogućnosti i najmanje, biti u kontaktu s drugim osobama. Sve kako bi se spriječila potencijalna zaraza koja zna završiti i smrtnim ishodom.

No, riječ karantena otprije nam je znana, ne iz svakodnevnog života, nego iz života sportaša. Sportaš i te kako dobro zna što je karantena. I u njoj je dobar dio svoje karijere. Ali, ne zbog bolesti, već zbog mira i usredotočenosti na sljedeće nadmetanje, trening pa i fizički rad.

S time da senerijetko sportašima u karanteni zabranjuje dodir s vanjskim svijetom i putem telefona, ne dozvoljavaju im se posjete… Sa zaključkom da su takve karantene usmjerene isključivo na potrebu sportaša da se psihički koncentrira na izazove koji ga očekuju. Danas su zbog rizika u pravim, medicinskim karantenama cijele momčadi. Koje su na tak onešto, u neku ruku,  i navikle.

U sadašnjem slučaju kada mnogi stanovnici moraju biti u karanteni zbg sprečavanja širenja koronavirusu – karantena ne samo da nije dobrovoljna, već je naređena, nužna mjera. Ali, komunikacija s telefonom i vanjskim svijetom je dozvoljena.

Da se razumijemo, karantena je tek jedna od epidemioloških mjera kojim se sprječava širenje zaraznih bolesti putem izolacije oboljelih ili zaraženih od ostalih zdravih osoba.

Isto tako valja znati da karantena može biti i određen, ograničen i opasan prostor, pa i cijela lokacija koji služi za izdvajanje osoba za koje se sumnja da su oboljeli od neke zarazne bolesti ili samo postoji opasnost da su oboljeli.

Zanimljivo je i prijeklo riječi – karantena. Izvedenica je to iz talijanskog jezika – quarante. Točnije, izvedenica od broja četrdset u talijanskom jeziku. Priča ide ovako, venecijanske vlasti su 1423. godine utemeljile izolaciju bolesnih ili sumnjivih da su bolesni u trajanju od 40 dana na jednom otku u Venecijanskom zalivu. Kako se držalo, krivo, da sve zarazne bolesti imaju inkubaciju manju od 40 dana tako su „osumnjičeni” bili u izolaciji na otoku četrdeset dana.

U povijesti čovječanstva karantena je bilo mnogo i često. Kao karantenske bolesti prema međunarodnim zdravstvenim propisima iz 1974. godine važe: kuga, kolera, žuta groznica i boginje. Priumjerice, U 18. i 19. stoljeću uobičajena pojava na graničnim prijelazima je bila zgrada karantene u kojoj bi se smještali putnici koji su dolazili iz zemlje gdje je postojala epidemija neke zarazne bolesti. Kao i danas kad cijeli odjeli u bolnicama gdje su smješteni pacijenti sa zaraznim bolestima imaju tretman koji je predviđen za karantenu.

Vezane vijesti

Komentari