fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

SPORTSKI NOVINARI  CIJELOG SVIJETA ŠOKIRALI: Lionel Messi najbolji sportaš svijeta u prošloj godini
Nogomet

SPORTSKI NOVINARI CIJELOG SVIJETA ŠOKIRALI: Lionel Messi najbolji sportaš svijeta u prošloj godini 

Sportski novinari imaju svoje profesionalnu udrugu, s jasnim kriterijom tko u njoj može biti. I Hrvatska je član AIPS-a, udruženja sportskih novinara i sudjelovala je sa svojim novinarima u glasovanju za najboljeg sportaša, sportašicu i momčadi u prošloj godini. K tome, ne daju se glasovi samo za najbolje sportaše već i za natjecnaja koja su omogućila najbolje uvjete za sportske novinare.
U ovom izboru bilo je i nekih iznenađenja, naime rijetko kada nogometaš dobije ovu prestižnu nagradu. Sada se to dogodilo.

Argentinski nogometaš Lionel Messi i američka gimnastičarka Simone Biles izabrani su za najbolje sportaše svijeta u 2019. godini u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS). Napadač Barcelone slavio je s 394 glasa ispred kenijskog dugoprugaša Eliuda Kipchogea (361) i španjolskog tenisača Rafe Nadala (282). Portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo je četvrti (240), a dalje slijede prvak u F1 Lewis Hamilton (232), nizozemski nogometaš Virgil van Dijk (159), austrijski skijaš Marcel Hirscher (145), mađarski plivač Milák Krištof (143) i slovenski košarkaš Luka Dončić (129).

Peterostruka svjetska prvakinja s ovogodišnjeg SP-a u Stuttgartu Simone Biles je slavila i drugu godinu zaredom s 452 glasa ispred američke nogometašice Megan Rapinoe (406) i jamajčanske atletičarke Shelly Ann Fraser-Pryce (331).

Idemo dalje, tako je europski nogometni prvak Liverpool proglašen najboljom momčadi na svijetu u prošloj godini, dok je sSjetsko prvenstvo u atletici koje je održano u Dohi dobilo priznanje za najbolji press centar.

Liverpool je u izboru 331 novinara iz 102 zemlje svijeta, među kojima je bila i Hrvatska, pobijedio sa 908 glasova, što je 30.21 posto. Drugo mjesto sa 538 glasova (17.90 %) osvojila je ženska nogometna reprezentacija SAD koja je na svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila zlato, dok je treće mjesto pripalo svjetskim prvacima u ragbiju, reprezentaciji Južne Afrike sa 434 glasa ili 14,44%.

Nagradu AIPS-a za najbolje uvjete za novinarski rad u protekloj godini dobilo je svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi (19,10%) ispred svjetskog prvenstva nogometašica u Francuskoj (17,93%) i Wimbledona (15,34%).

Vezane vijesti

Komentari