Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

07 pro 2022

Objava

STARE NAVIKE: U prvom tjednu izolacije kupnja alkohola u Rusiji skočila za 65 posto
foto: pixabay
Korona virus

STARE NAVIKE: U prvom tjednu izolacije kupnja alkohola u Rusiji skočila za 65 posto 

Zaglavljeni u tijesnim stanovima i tjeskobni zbog utjecaja korona virusa na njihovu financijsku situaciju, mnogi Rusi strahuju da će se vratiti starim demonima.

– Kad se zateknem sama kod kuće prva mi je pomisao da bih se mogla napiti – kaže Tatjana iz Moskve, 50-godišnja liječena alkoholičarka koja je trijezna gotovo sedam godina.

Unatoč ruskoj reputaciji nacije sklone alkoholiziranju, ta loša navika zadnjih je godina u znatnome padu, djelomično i zbog agresivnih vladinih kampanja protiv konzumiranja velikih količina alkohola.

Po podacima WHO-a konzumacija alkohola u Rusiji je od 2013. i 2016. pala za 40 posto. Isti podaci kažu da Rusi danas u prosjeku piju manje od Francuza ili Nijemaca.

No stručnjaci upozoravaju da bi se pod stresom mogli vratiti starim navikama.

U prvome tjednu vladinih mjera izolacije kupnja alkohola u Rusiji skočila je za 65 posto, objavila je agencija za istraživanje tržišta. Radi se o brojkama koje su slične onima tijekom novogodišnjeg razdoblja.

Neki jednostavno stvaraju zalihe, no ima i onih koji su povjerovali popularnom mitu da alkohol zaustavlja viruse.

Udruga Sober stoga traži uvođenje ograničenja za kupnju alkohola po osobi kao i zatvaranje prodavaonica alkoholnih pića.

Doktor Šurov strahuje i od onoga što bi se moglo dogoditi kad izolacija završi:

– Ljudi su propustili uskrsne praznike, prvomajske praznike. A onda će odjednom moći izaći i piti kao da sutra ne postoji.

Vezane vijesti

Komentari