fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

ŠTO ĆE SADA: Šuker i HNS zbog koronavirusa ostaju bez milijun dolara!
foto: HNS-CFF/official site
Nogomet

ŠTO ĆE SADA: Šuker i HNS zbog koronavirusa ostaju bez milijun dolara! 

Koronavirus je doslovce poharala svjetski sport. Utakmice i natjecanja se redom otkazuju na svim kontinentima, a ono što se i održava je uglavnom pred praznim tribinama.

Zasad nema konkretnih novih vijesti o turniru u Dohi krajem ožujka na kojem bi trebala nastupiti i hrvatska nogometna reprezentacija. No iz hrvatskog nam je veleposlanstva rečeno:

– Svi putnici koji u Katar slijeću iz Italije ili su u zadnja dva tjedna boravili u Italiji moraju ići u karantenu 14 dana, neovisno o tome koje im je zanimanje. Tu nema iznimke ni za koga, pa ni za sportaše.

Budući da je jasno da nogometni profesionalci ne mogu u izolaciju čak i da žele – jer za to bi trebali u Dohu doći već ovog ponedjeljka, 9. ožujka, ili samo dan-dva kasnije, da bi prošli kroz karantenu i mogli igrati 26. ožujka – o tome je suludo i razgovarati. Prije svega, zato što su u klubovima koji ih ne bi pustili tako dugo, a i sportaši neće prekinuti redovne treninge na dva tjedna.

Pitanje je dakle što će biti s turnirom. Hoće li Katarani ipak napraviti iznimku i dopustiti nogometašima Hrvatske, Portugala, Belgije i Švicarske iz Serie A ulazak u Dohu bez karantene – a među njima je i najveća zvijezda turnira Cristiano Ronaldo – ili će ostati čvrsti da nema prolaza ni za koga tko je bio u Italiji te će se nacionalne vrste morati odreći njihovih usluga?

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić u ponedjeljak će, bude li prema planu, objaviti popis s našim “Talijanima”, no ne bi začudilo da ponudi i alternativne igrače kojima će ići pretpozivi jer je ozbiljna vjerojatnost da će u Katar morati bez njih. Stalno je zvao RebićaBrozovićaPašalića i Badelja, a često i Roga.

Kod Portugalaca, koji bi trebali biti drugi suparnici Hrvata, osim Ronalda, u takvoj je situaciji i Mario Rui iz Napolija, dok u sastavu Švicarske igra Remo Freuler iz Atalante. Upravo je Švicarska, kao i Španjolska, gdje također igra nekoliko naših, u pojedinim državama isto tako na popisu mjesta iz kojih putnici moraju u karantenu. Što ako tako odluče i u Kataru? Što ako na taj popis dodaju i Hrvatsku? Tada turnira neće biti. Ne izdaju li za reprezentacije posebne propusnice.

Budući da su to jedine prijateljske utakmice Vatrenih uoči priprema za Euro, otkaz bi bio loša vijest iz više aspekata. To bi bio i gubitak za HNS jer je upravo ugovor o nastupu u Dohi najunosniji u povijesti nacionalne nogometne federacije za prijateljske oglede. Naime, za dva susreta na Bliskom istoku HNS treba dobiti 925 tisuća eura. To je rekord, nikad nitko dosad nije platio toliko da bi mu došli Vatreni. Za američku turneju u Miamiju i Dallasu 2018. godine s Peruom i Meksikom iznos je bio 500 tisuća dolara, ali je Savez na kraju moraju podmiriti kaznu zato što Luke Modrića nije bilo u drugoj utakmici.

Istina, Hrvatska i dalje nije u redu onih koje se najbolje plaća, bez obzira na to što je svjetski doprvak. Razni su tome faktori. Primjerice, prema pisanju belgijskih medija, njihova će reprezentacija za Katar dobiti 2,7 milijuna eura, jer radi se o vodećoj ekipi s FIFA-ine ljestvice i brončanoj iz Rusije.

Bi li se ti dvoboji mogli odigrati u Europi? I pod kakvim financijskim uvjetima? Uoči Eura HNS ima dogovorena dva susreta na našem kontinentu, ali cifre nisu na toj razini. Francuska će platiti 330 tisuća eura za dolazak Vatrenih 8. lipnja u Nicu, a Hrvatska mora dati Turskoj 100 tisuća eura za utakmicu 1. lipnja u Osijeku.

Novac ovog časa nikome nije prioritet, iako nikad nije nebitan. Koliko god da je jasno da je zdravlje najvažnije. Sve u svemu, Katarani će uskoro morati prelomiti i dati definitivna “pravila igre”. Čeka se njihova službena odluka.

Inače, u Katar se ne može doći cestovnim putem, što je sada prednost, a u zračnim su lukama uveli posebne mjere. Plan je da stručni stožer i dio igrača otputuju 23. ožujka iz Zagreba u Dohu poslijepodnevnim avionom, redovnom linijom, a svi ostali nogometaši da dođu izravno iz zemalja u kojima igraju.

Zaraza koja se širi Europom utječe na nogometna zbivanja i to bi mogao biti vrlo ozbiljan problem za klupska natjecanja, a nitko danas sa sigurnošću ne može reći hoće li korona nestati do 14. lipnja i početka Eura.

Vezane vijesti

Komentari