fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

ŠTO JE TO BOXING DAY? Utakmice na Svetog Stjepana koje su postala globalna atrakcija
Nogomet

ŠTO JE TO BOXING DAY? Utakmice na Svetog Stjepana koje su postala globalna atrakcija 

Tradicija da se nogometne utakmice  u svim britanskim  ligama igraju na  Božić i dan poslije Božića  dtira još iz 19. stoljeća  i unatoč  brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tijekom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu. Sve je počelo još  1860. godine. Tada su utakmicu odigrali  Sheffield  i Hallam  prvu utakmicu u povijesti. Nakon toga je u Football Leagueu, u sezoni 1888/1889 Preston baš 26. prosinca pobijedio Derby 5-0. I začeta je tradicija.

Romantičari vjeruju da je nogometna tradicija Boxing Daya u Engleskoj nastala zbog toga što su engleski i njemački vojnici na Božić 1914. tijekom Prvog svjetskog rata odložili oružje te odigrali prijateljsku utakmicu. Engleski nogometni savez je zbog tog događaja 2014 organizirao prijateljsku utakmicu Engleske i Njemačke u čast sto godina  od tog događaja

U kolektivnu memoriju Engleza a  sjećanje se najviše urezao Boxing day 1963. godine, kada je u deset utakmica Division One, zabijeno 66 golova. Rekord je postavljen u Fulhamovoj pobjedi nad Ispwichem od čak 10-1. Terry Venables, budući engleski izbornik, tek se polako razvijao u velikog vezista Chelsea, Burnley je pregazio Man Utd s čak 6-1, Blackburn je u gostima ponizio današnju momčad Slavena Bilića s 8-2, Liverpool je zabio šesticu, a WBA i Tottenham remizirali su s po četiri gola u obje mreže.

Vezane vijesti

Komentari