fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

STOJKO VRANKOVIĆ I NIKŠA PRKAČIN: I sportaši u obnovi Klaićeve dječje bolnice
Ostali sportovi

STOJKO VRANKOVIĆ I NIKŠA PRKAČIN: I sportaši u obnovi Klaićeve dječje bolnice 

Zahvalnost je jedna od najljepših, najuzvišenijih ljudskih osobina, baš tako valja gledati na odluku jednog društva naših najboljih sportaša, međusobnih velikih prijatelja. Šokirani događajima koji su zapljusnuli Hrvatsku, od pošasti zaraze koronavirusom, te potresa u Zagrebu odlučili su pokrenuti akciju za pomoć zagrebačkoj Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Koja je pretrpila znatna oštećenja u podrhtavanju tla i koja se također aktivno uključuje u borbu protiv koronavirusa koji ne štedi ni djecu.
Oni sami ne pokreću akciju, ne traže donacije – oni su zajedno odlučili biti – Akcija. S velikim slovom! Namjeravaju, već su i krenuli na posao – sakupiti najmanje milijun eura, a cilj je devet milijuna kuna za Dječju bolnicu, koja će ta sredstva, a već je to dogovoreno i s upravom bolnice, potrošiti strogo namjenski.
Veza s bolnicom u Klaićevoj je ugledan liječnik, Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije. Koji je dugo godina radio kao liječnik u hrvatskoj reprezentaciji i Ciboni, drag prijatelj mnogim sportašima, a stručnjak svjetskog renomea.
I sam priznaje da je pomalo zatečen, ali oduševljen i do suza ganut gestom prijatelja, od kojih je mnoge liječio, pomagao, a sa svima je i prijatelj. A nekad je, neka se ne naljuti, bio prosječan košarkaš splitske Jugoplastike.
„Ne znam što bih rekao, jer sam dirnut. Sve znam, oni su odlučili pomoći bolnici pošto-poto i to u najkraćem roku. Ne mogu doći k sebi, to su tako veliki ljudi”.
A tko su oni? Sve redom proslavljeni hrvatski sportaši, a zapravo su jedno zajedničko društvo prijatelja, druže im se obitelji, svakodnevno su u kontaktu.
„Siguran sam da su akciju pokrenuli Stojko Vranković i Nikša Prkačin. Njihovo je srce veliko kao planina, a znam pouzdano da su svi oduševljeno prihvatili taj izazov. Sakupiti će oni sami ono što su nam rekli”, govori na dr. Zoran Barčot.
Uz Stojka Vrankovića i Nikšu Prkačina u tom su društvu Ivano Balić, Bojan Bogdanović, Zoran Planinić, Franjo Arapović, Dario Šarić, Ivica Zubac,Dino Rađa, a pridružuju se ostali. Strogo su si postavili u zadatak pomoći bolnici.
Doktor Barčot nam objašnjava:
„Oni nam žele kupiti respiratore, što više mogu. Ali, žele obnoviti staru zgradu, jer smo većinu odjeljenja preselili u novu zgradu, jer stara više nije sigurna. Kad sa mi ih pitao zašto tako žure jednostavno su mi odgovorili – Želimo spašavati ljudske živote. To je sada jedino bitno”!
Sa svojim utjecajem i poznanstvima su u akciju uključili i Supersport koji će također podariti veliku donaciju, a sa svojim vezama dovesti će još tvrki koje će potpomoći ovaj jedinstven humanitarni projekt.
„Mi to jednostavno želimo, srce nam je puno da smo uopće u prigodi pomoći. Nema svatko tu privilegiju, u pomaganju će nam pomoći i humanitarna zaklada CROU UNUM koja ima velika iskustva u organizaciji velikih humanitarnih akcija”, priča Franjo Arapović.
Ideja ovoga društva krijepi dušu, jača srce, budi nadu i najvažnije – pomaže. Onima koji možda ne bi bilo spasa da nema ovako dobrih i velikih ljudi. Nisu oni jedini, zato i postoji nada.
„Mi smo zahvalni što možemo pomoći”, govore uglas. „Cijeli život su nam skandirali, voljeli nas, podržavali, red je da vratimo ljudima tu ljubav”!
Njihov zajednički prijatelj Miroslav Susilović, hrvatski branitelj, kojeg zovu „general” na početku ove akcije izrecitirao im je pjesmu od glasovitog ruskog pjesnika Aleksandda Sergejeviča Puškina. Napisao ju je 1827. godine kada je bio u karanteni zbog – kolere.

„Sve će otići i sve će proći,
otići će sve brige i panika,
opet će putevi postati ravni
i vrtovi će opet biti puni cvijeća.

Pozovimo u pomoć razum,
Pobijedimo bolest silom znanja,
I dane teškog ispita
preživimo kao jedna porodica!

Postaćemo čišći i mudriji
ne podlegli mraku i strahu.
Uzdignimo se duhom i postaćemo
bliži i bolji jedni prema drugima!

I neka se za prazničnim stolom
Svi opet radujemo Životu,
I neka i na ovaj dan Svevišnji
pošalje komad sreće u svaki dom”!

Šaljivo sportsko društvo velikog srca oduzelo mu je nadimak „general”. Sad je „pjesnik”.

Vezane vijesti

Komentari