fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

27 svi 2022

Objava

STUDIJA POKAZALA: Koronavirus neće nestati ni ljeti, vraćat’ će se sezonski kao gripa
Foto: pixabay
Korona virus

STUDIJA POKAZALA: Koronavirus neće nestati ni ljeti, vraćat’ će se sezonski kao gripa 

Kineski znanstvenici tvrde da koronavirus nikada nećemo potpuno iskorijeniti, čime su se pridružili sve većem broju svjetskih stručnjaka koji kažu da će se virus vraćati sezonski, poput gripe.

Kako piše Bloomberg, kineski znanstvenici tvrde da je malo vjerojatno da će koronavirus nestati na način kako je njegov “stariji brat” SARS nestao prije 17 godina, budući da se prenosi među ljudima bez da izaziva pojavljivanje simptoma kod svih. Upravo ova grupa asimptomatskih pacijenata čini obuzdavanje epidemije puno težim, objavili su kineski znanstvenici na brifingu u Pekingu.

Kod SARS-a su zaraženi imali jako teške simptome. Jednom kada su stavljeni u karantenu, bolest se prestala širiti. Suprotno tome, u Kini se i dalje pojavljuje sve više asimptomatskih slučajeva koronavirusa, iako je epidemija dovedena pod kontrolu.

“Ovo će biti epidemija s kojom ćemo živjeti još jako dugo vrijeme i vjerojatno će se pojavljivati sezonski”, kazao je Jin Qi s kineske Akademije medicinskih znanosti.

Među znanstvenicima diljem svijeta stvara se konsenzus da će virus biti jako teško potpuno uništiti i to unatoč strogim mjerama i karantenama diljem svijeta, koje su zaustavile ekonomiju. Neki čak pozivaju da se dopusti da se virus kontrolirano širi među mlađom populacijom kako bi se stekao “imunitet krda”, dok neki, poput Švedske, odbijaju uvesti stroge mjere i karantene.

I američki stručnjak Anthony Fauci kaže da će se koronavirus vjerojatno vraćati sezonski.

Kineski znanstvenici također tvrde da nema dokaza da će se zaraza usporiti tijekom ljeta.

“Virus je osjetljiv na toplinu, ali tek kada je izložen temperaturi od 56 Celzijevih stupnjeva duže od 30 minuta. Vrijeme neće postati toliko toplo. Globalno gledajući, šanse da će se broj zaraženih drastično smanjiti tijekom ljeta su vrlo male”, kaže Wang Guiqiang, šef odjela zaraznih bolesti Sveučilišne bolnice u Pekingu.

Vezane vijesti

Komentari