fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

TAJNA LABORATORIJA U WUHANU: Da se nije COVID-19 slučajno prošetao iz sobe?
Foto: screenshot/sky news
Korona virus

TAJNA LABORATORIJA U WUHANU: Da se nije COVID-19 slučajno prošetao iz sobe? 

U zanimljivom napisu kojeg prenosimo s portala – www.direktno.hr –  iz opusa urednice Andree Latinović možete se upoznati s teorijom o nastanku opasnog  kornavirusa. Uostalom,  sumnje oko  nastanka virusa sve više opterećuju i političke odnose mnogih zemalja s Kinom, stoga je ovaj osvrt toliko intrigantan, a nastao je  nakon tekstova u  jakom njemačkom mediju – Deutsche Welle. Prenosimo ga u cijelosti:

“I znanstvenici i čitava javnost dugo su nagađali kako je taj novi virus SARS-CoV-2 uopće došao u Wuhan? Sumnjalo se na jednu tržnicu na kojoj se trgovalo i divljim životinjama. Ali, sada i više zapadnih medija javlja kako je taj virus možda doista došao iz Instituta za virologiju Wuhana koji se nalazi u blizini te tržnice, piše portal Deutsche Welle.

Naime, sumnja u taj institut pojavila se na društvenim mrežama već u siječnju, doduše povezana s teorijom kako se tamo tajno istražuje novo biološko oružje. Tada je i Washington Post još pisao kako ta teorija nije istinita i kako to nije virus stvoren ljudskom rukom. Novinari tog lista razgovarali su s više virologa koji su na temelju njegovih svojstava isključili mogućnost da je on stvoren mutacijom kojom bi upravljao neki znanstvenik. To je potvrđeno i istraživanjem skupine znanstvenika predvođenih Kristianom G. Andersenom koje je objavljeno 17. ožujka u Nature Medicine.

Nadalje, rad Instituta za virologiju u Wuhanu nije tajna i mnoga istraživanja virusa kod šišmiša, koja se ondje istražuju, bila su objavljivana i u stručnim časopisima. U više tih istraživanja sudjelovali su i zapadni partneri, među ostalima, dobre odnose s institutom u Wuhanu ima i Galveston National Laboratory Sveučilišta Texas. Britanski Daily Mail javlja kako su američki partneri i financijski pomagali istraživanja u Wuhanu.

Sve to zapravo ne isključuje mogućnost da je virus zbog nepažnje znanstvenika dospio iz tog instituta u Wuhanu. Već koncem siječnja se u znanstvenom časopisu Science pojavio tekst koji dovodi u sumnju tvrdnju kako je tržnica u Wuhanu ishodište virusa.

I u tekstu koji je objavljen u medicinskom stručnom časopisu The Lancet ukazuje se na nelogičnost te “službene” teorije o tržnici: da, većina od prvog 41 zaraženog virusom COVID-19 jest nekako bila povezana s tom tržnicom, ali 13 oboljelih s tržnicom nisu imali nikakve veze.

Uz to, najvjerojatnije da je nulti pacijent, dakle, prva osoba koja je bila zaražena tim virusom, u dodir s virusom došao, ili došla već u studenome 2019. godine. Jer, najraniji slučajevi zaraženih nisu imali nikakve veze s tržnicom, upozorio je već tada i profesor infektologije Daniel Lucey na Sveučilišnom medicinskom centru Georgetown u jednom intervjuu za časopis Science, a donosi Deutche Welle.

Jesu li krivi znanstvenici?
Pod tom pretpostavkom još jednom se otvara glavno pitanje: kako je virus uopće došao u Wuhan? Jedno moguće objašnjenje vodi do profesorice virologije Zhengli Shi koja je na Institutu u Wuhanu istraživala viruse kod šišmiša i koja je još ove veljače objavila stručni tekst o svojim nalazima u časopisu Nature.

Portret ove znanstvenice objavio je i South China Morning Post 6. veljače i u tekstu se opisuje njezino znanstveno istraživanje u 28 različitih kineskih provincija. Sakupljali su uzorke izmeta šišmiša u pećinama gdje te životinje žive, a u Wuhanu su stvorili veliki arhiv virusa koji se mogu zateći kod šišmiša – to potvrđuje i članak objavljen u časopisu Spektrum/Scinetific American.

Već početkom 2019. godine ona je zajedno s kolegama objavila opsežnu studiju o virusima iz obitelji korone koje prenose šišmiši. U jednom staništu šišmiša vrste velikog potkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum) doista je pronašla korona virus koji je izuzetno sličan virusu s kakvim se sad suočavamo, piše Deutsche Welle.

Vezane vijesti

Komentari