fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

TRUMP OPTUŽUJE: “Virus potječe iz Instituta u Wuhanu, ali za sada ne smijem iznijeti dokaze”
Foto: twitter/donald trump
Korona virus

TRUMP OPTUŽUJE: “Virus potječe iz Instituta u Wuhanu, ali za sada ne smijem iznijeti dokaze” 

 

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je rekao da je uvjeren da koronavirus potječe iz kineskog laboratorija za virologiju, no odbio je dati dokaze, pojačavajući tako napetosti s Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti.

Trump nije ublažavao odgovor na pitanje posjeduje li dokaze koji su mu dali „visok stupanj uvjerenosti“ da virus potječe iz Instituta za virologiju u Wuhanu.

„Da, da, imam. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, rekao je Trump odbijajući detaljnije iznijeti pojedinosti.

Kineski Institut za virologiju u Wuhanu odbacio je navode, dok su drugi američki dužnosnici umanjili vjerojatnost tih navoda. Većina stručnjaka vjeruje da je virus nastao na tržnici divljih životinja u Wuhanu i da je prenesen sa životinja na ljude.

Republikanski predsjednik posljednjih je tjedana zbog pandemije pokazao sve veću frustraciju Kinom. Pandemija je u SAD-u odnijela desetke tisuća života, potaknula je usporavanje gospodarstva te zaprijetila Trumpovim šansama da bude ponovno izabran na izborima u studenom.

Trump je i ranije govorio kako njegova administracija pokušava utvrdili potječe li koronavirus iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih objava da je možda umjetno sintetiziran u kineskom laboratoriju.

Epidemija koronavirusa doprinijela je produbljivanju raskola između SAD-a i Kine, s Pekingom koji je sugerirao da je američka vojska donijela koronavirus u Kinu, dok je Trump rekao da Kina nije uspjela pravovremeno i transparentno upozoriti svijet na rizik od koronavirusa.

Trump je odbio reći drži li kineskog predsjednika Xi Jingpina odgovornim za ono što on smatra dezinformacijom o nastanku koronavirusa.

U velikom dijelu svijeta vlada mišljenje kako je u najmanju ruku Kina zataškavala da ne kažemo lagala, a oni radikalniji smatraju da je Kineska komunistička partija nakon što je saznala koliko je virus infektivan, dopustila stotinama tisuća svojih građana da napuste zemlju i prošire ga po svijetu, čime je Kina iskoristila ovaj virus da napravi totalni nered na ekonomskoj razini i do kraja uzdrma gospodarstva SAD-a i Europe. 

Vezane vijesti

Komentari