Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

05 velj 2023

Objava

U HAJDUKU BIJESNI ZBOG PRODAJE TV PRAVA: “Firma je osnovana prije tri mjeseca!”
Split, 4.03.2020 - Utakmica 25. kola Prve HNL Hajduk - Dinamo. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms
Nogomet

U HAJDUKU BIJESNI ZBOG PRODAJE TV PRAVA: “Firma je osnovana prije tri mjeseca!” 

Povodom odluke Izvršnog odbora HNS-a o prodaji tv-prava za Prvu HNL, splitski Hajduk objavio je u ponedjeljak da HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference odabranog ponuđača, a prema pisanju hrvatskih medija radi se o švedskoj tvrtki “Magine Pro”, koja je navodno ponudila oko 103 milijuna eura za razdoblje od deset godina. Također, Hajduk je najavio da će podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže tv-pravima domaćih utakmica hrvatskog prvenstva.

U vezi odluke Izvršnog odbora HNS-a o prodaji tv-prava za Prvu HNL, splitski Hajduk je u ponedjeljak na svom internetskom portalu objavio sljedeće priopćenje: “HNK Hajduk je prisustvovao današnjem sastanku održanom u HNS-u na temu novog ugovora o TV pravima na hrvatski nogomet. Na spomenutom sastanku su tek načelno prezentirane pristigle ponude, a izdvojena je jedna, financijski najizdašnija, na rok trajanja od 10 godina (7 fiksno + 3 opcija produženja).

Predsjednik Uprave Marin Brbić je kao predstavnik HNK Hajduk tražio punu informaciju o ponuđaču s najizdašnijom ponudom radi utvrđivanja svih okolnosti za donošenje najbolje odluke, što uključuje i procjenu pouzdanosti i kvalitete poslovanja partnera s kojim se sklapa tako dugoročan ugovor, kao što je to uobičajeno u poslovnom svijetu.

Unatoč zahtjevu predsjednika Brbića, HNS nije ponudio nikakve podatke kojima bi potvrdio bonitet ili poslovne reference spomenutog ponuđača. Nedugo nakon sastanka u medijima su se već pojavile informacije da je riječ o tvrtki koja je osnovana prije samo tri mjeseca s temeljnim kapitalom od 6.000 funti, i koja se na natječaj javila bez ikakvih bankovnih jamstava za predanu ponudu, što samo potvrđuje opravdanost zahtjeva predsjednika Brbića.

HNK Hajduk smatra da ozbiljan partner na tako dugi rok mora dati bankovno jamstvo za prvu godinu odmah pri sklapanju ugovora i već od sljedeće sezone otkupiti pravo isplatom postojećem vlasniku TV prava, što bi bilo logično i za novog ponuđača, i za klubove Prve HNL. Ovako ostajemo dvije godine u iščekivanju i neizvjesnosti hoće li se spomenuti dogovor uopće realizirati, to više što u tom trenutku nitko od potpisnika ugovora ne mora biti na funkcijama, imajući u vidu izbore u HNS-u koji nas čekaju iduće godine.

Trenutni iznos koji klubovi dobivaju je mizeran i ispod svake razine i ponuđeno povećanje tek je ispravak anomalije iz prošlog ugovora, a ključni problem ostaje rok trajanja ugovora od 10 godina. Nepobitna je činjenica da je vrijednost TV prava globalno samo u zadnje četiri godine skočila za 65 posto i to je najbolji pokazatelj koliko je štetno za klubove potpisivati ugovor na 7 ili 10 godina, a na to HNK Hajduk upozorava svo vrijeme.

Svjesni smo da nekim klubovima i ovaj rast predstavlja ogroman skok u njihovom budžetu, ali također smatramo da je interes za našom ligom velik te da ima veću vrijednost nego li je do sada valorizirana. O interesu za našu ligu dovoljno govore podaci da je drugu utakmicu polufinala Hrvatskog nogometnog kupa na HRT-u gledalo 430.000 ljudi.

Naposljetku, HNK Hajduk je iskazao nezadovoljstvo dostupnošću informacija o odabranom ponuđaču, činjenicom da je klubovima uskraćeno pravo pregovaranja o TV pravima kao vlastitom proizvodu, te rokom trajanja novog ugovora. Sukladno tome, predsjednik Brbić je na sastanku najavio da će HNK Hajduk podnijeti zahtjev da samostalno raspolaže TV pravima HNL utakmica u kojima je domaćin te da će to pretočiti i u formalan zahtjev prema HNS-u. Ako se Hajdukov zahtjev po uobičajenom obrascu odbije, Klub će pribjeći svim dostupnim pravnim sredstvima zaštite svojih interesa”.

Vezane vijesti

Komentari