fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

28 svi 2022

Objava

U HAJDUKU OBILJEŽEN ROĐENDAN Splitski gradonačelnik: „Klub je vjera i religija”
Split, 13.02.2020. - Promocija Knjige Hajduk i svijet autora Jurice Gizdiæa održana je u kino dvorani na Poljudu u povodu 109. roðendana Hajduka. Na slici Andro Krstuloviæ Opara i Jurica Gizdiæ. foto HINA/ Mario STRMOTIÆ/ ms
Nogomet

U HAJDUKU OBILJEŽEN ROĐENDAN Splitski gradonačelnik: „Klub je vjera i religija” 

Predstavljanjem knjige “Hajduk i svijet” autora Jurice Gizdića u četvrtak je proslavljena 109. godišnjica osnivanja Nogometnog kluba Hajduk pri čemu je posebice istaknuta važnost prvog prijema kod pape Ivana Pavla II. splitske momčadi prije 25 godina te proglašenje Hajduka Počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske prije 75 godina.

“Gizdić na 80-ak stranica štiva u ovoj knjizi naglasak stavlja na 25. obljetnicu od prvog susreta proširenog sastava ‘bijelih’ sa Svetim Ocem Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, te 75. obljetnicu od proglašenja Hajduka Počasnom sportskom momčadi Slobodne Francuske što je učinio ondašnji predsjednik francuske Vlade Charles de Gaulle,” rekao je novinar Mijo Grabovac predstavljajući Gizdićevu knjigu.

Predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić u predgovoru je naglasio kako je ova knjiga “svojevrsna Hajdukova zahvala Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. i francuskoj državi.”

Grabovac je istaknuo kako su u knjizi “Hajduk i svijet” predstavljeni svi Hajdukovi susreti sa značajnim osobama iz političkog, vjerskog, vojnog, sportskog i uopće društvenog života.

“Hajduk je bio rado viđen gost na svim stranama svijeta, krstario je po svim kontinentima,” rekao je Grabovac.

Veleposlaniku Republike Francuske u Hrvatskoj Gaelu Francoisu Veyssiereu je na svečanosti uručen Hajdukov dres s brojem 75 koji simbolizira 75. obljetnicu proglašenja Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske.

“Ovaj dokument svjedoči o hrabrosti vaših igrača i kluba u tim teškim vremenima Drugog svjetskog rata. Odbijanjem da nastave svoje aktivnosti pod Mussolinijem i kasnijim pristupanjem antifašističkom taboru Hajduk je odabrao čast i hrabrost,” istaknuo je veleposlanik Veyssiere.

Hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici u vrijeme kada je 1995. godine Ivan Pavao II. primio Hajduk Ivi Livljaniću, koji je pomogao da do tog susreta dođe, na svečanosti je uručen dres s brojem 25 koji simbolizira 25. godišnjicu od toga događaja.

Zahvaljujući na poklonu Livljanić, koji je navijač Hajduka i kojem su sada 82 godine, kazao je: “Jedva čekam svoj prvi nastup u ovom dresu.” što je izazvalo pljesak nazočnih uglednika.

Monsignor Marin Barišić je u svojem govoru podsjetio na čestitku koju je sa svojim učenicima te 1974. godine iz Rima poslao Hajduku povodom osvajanja prvenstva i kupa u tadašnjoj državi.

“Hajduk je više od kluba. To je institucija koja ima odgojnu, duhovnu i moralnu dimenziju. Kada mi dođu ljudi na ispovijed pa kažu beštimao sam, ali nisam kriv. Pa kako nisi kriv? Pa Hajduk! I zato ovdje kažem, prihvatite svoju odgovornost,” kazao je u šaljivom tonu nadbiskup Barišić.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako Hajduk nije običan klub nego je to “vjera, pripadnost, religija.”

“Malo je poznato da su za vrijeme Drugog svjetskog rata saveznički avioni diljem Europe bacali letke i pozivali druge sportske klubove da se ponašaju kao što je to tada radio Hajduk iz Splita,” rekao je Krstulović Opara.

Podsjetio je kako su nakon Drugog svjetskog rata neki htjeli da Hajduk postane “armijski klub.”

“Odbio je s gnušanjem crvenu zastavu buržoazije. Ostao je prkosan i slobodan,” dodao je splitski gradonačelnik.

Na svečanosti je predstavljen projekt Muzeja Poljud u nastajanju, a u kojem će, kako je rečeno, na 2.500 četvornih metara ispod istočne tribine stadiona Poljud biti predstavljena povijest splitskog sporta i Hajduka. Taj će muzej koštati 6,3 milijuna kuna i bit će financiran i pomoću sredstva iz fondova Europske unije.

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja Danira Bilić je u svojem govoru istaknula kako će “Muzej Poljud” biti reprezentativan prostor koji će imati sportsku i turističku važnost.

Na svečanosti obilježavanja 109. obljetnice Hajduka u klupskom je sjedištu na Poljudu otvorena i vitrina legendarnom nogometašu i dužnosniku Hajduka dr. Šimi Poduji.

(Hina)

Vezane vijesti

Komentari