Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

05 velj 2023

Objava

UEFA ODLUČUJE: Iako je Hajduk vodeći, prvak će ipak biti Dinamo!
foto: Robert Matić/hajduk.hr
Nogomet

UEFA ODLUČUJE: Iako je Hajduk vodeći, prvak će ipak biti Dinamo! 

Nitko više ne zna, niti smije prognozirati što će biti sa klupskim nogometom u Europi. Pa tako i našim. Sve bi moglo biti puno jasnije nakon sastanka Izvršnog odbora HNS-a koji je na rasporedu slijedećeg tjedna. Tek tada će biti poznato hoće li se, i pod kojima uvjetima, nastaviti prvoligaška sezona. No, puno zanimljivija situacija je u našem juniorskom nogometu, gdje bi o budućem prvaku Hrvatske trebala odlučivati UEFA!

Iako je u seniorskom nogometu već gotovo dva desetljeća potpuno drugačije, Hajduk je vodeća momčad juniorske lige s 42 osvojena bodova u 17 utakmica, dok je drugoplasirani Dinamo skupio 40 bodova, ali uz utakmicu manje. Kako sada stvari stoje, izvjesno je kako u mlađim kategorijama nogometa ove sezone više neće biti, pa će se o konačnom prvaku odlučivati za zelenim stolom. I tu će biti jako zanimljivo, na kraju svega vrlo vjerojatno i nevjerojatnih scenarija.

UEFA je, naime, proteklih tjedana donijela naputak o formiranju prvenstvenih ljestvica temeljem formule ‘prosjeka osvojenih bodova po utakmici’. U prijevodu, Dinamu bi se umjesto te jedne utakmice, točnije neodigranog dvoboja s Dugopoljem u tom slučaju računao prosjek osvojenih bodova po utakmici kroz cijelu sezonu, a on iznosi 2,5 boda. I tako bi, prema tom naputku, Dinamu na kraju sezone imao 42,5, a Hajduk 42 boda?!

Dinamo je za sada, prema prosjeku bodova po utakmici, uspješniji od Hajduka. Splićani su u svojih 17 dvoboja prosječno osvajali 2,47 boda po utakmici. A kako saznajemo, ovo na koncu neće biti odluka HNS-a, već će u takvim slučajevima očito odlučivati krovna europska nogometna federacija.

U hrvatskoj krovnoj nogometnoj organizaciji pak – već po tradiciji – ništa ne znaju.

– Ništa se još ne zna, sve će biti puno jasnije sljedećeg tjedna, poslije sastanka Izvršnog odbora HNS-a koji će donijeti odluke oko budućnosti svih natjecanja. A u ovakvim slučajevima, kao što je naše juniorsko prvenstvo, odlučivat će UEFA. Jasno, HNS mora prema Uefi poslati prijedlog tko će biti prvak, no onda bi njihova tijela odlučivala o tome – kaže povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni.

U kadetskom i pionirskom rangu situacija je puno ‘čišća’, ako ne bude nogometa ove sezone, Dinamo bi trebao postati prvak u kadetima, a Istra 1961 u pionirima. Dinamovi kadeti su u 18 kola skupili 52 boda, čak 10 više ispred drugoplasirane Rijeke, a tu su sve momčadi odigrale po 18 utakmica. Puljani dominiraju pionirskim rangom, osvojili su 47 bodova u 18 kola, dok drugoplasirani Dinamo ima 44 boda u isto toliko utakmica. A i tu su sve momčadi kompletirale 18 kola…

 

Vezane vijesti

Komentari