fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

21 svi 2022

Objava

UMRO DOAJEN HRVATSKOG SPORTSKOG NOVINARSTVA: Otišao je  poznati glas, glas Fredija Kramera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nogomet

UMRO DOAJEN HRVATSKOG SPORTSKOG NOVINARSTVA: Otišao je poznati glas, glas Fredija Kramera 

Fredi Kramer, ugledni bivši sportski novinar rođen u Zagrebu 1931. godine, iznenada je preminuo u utorak oko podneva u Hrvatskome saboru. – Priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Fredi Kramer posjetio je danas u kasnim prijepodnevnim satima Hrvatski sabor gdje mu je prilikom odlaska na izlazu iz zgrade pozlilo. U pomoć su mu pritekli službenici Straže Hrvatskoga sabora, odmah mu je pružena i liječnička pomoć, a ubrzo je pristigla i hitna pomoć. Unatoč svim pokušajima reanimacije koju je započela saborska liječnica i nastavilo medicinsko osoblje hitne pomoći, gospodin Fredi Kramer preminuo je. Nakon što je utvrđena smrt, obaviještena je policija radi provedbe uviđaja te potom i mrtvozornik.

Hrvatski sabor ovime izražava iskrenu sućut obitelji preminulog, svim prijateljima i poznanicima.

Fredi je bio novinar, urednik i publicist (1931). Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od 1961. u sportskoj redakciji RZ-a. Izvješćivao s osam ljetnih i osam zimskih Olimpijskih igara, s dvaju europskih atletskih prvenstava te sa sedam svjetskih i sedam europskih stolnoteniskih prvenstava. Glavni urednik Sportskog almanaha Saveza za fizičku kulturu Zagreba 1963–78. Pomoćnik glavnog direktora HRT-a 1998–2000. Objavio pet sportskih monografija o nogometnom klubu Dinamo iz Zagreba. Scenarist dokumentarnog filma Stoljeće hrvatskog nogometa (2002). Urednik Nogometnog leksikona (2004). Dobitnik Trofeja Hrvatskoga športskog saveza 1992, nagrade Grada Zagreba 1994. i nagrade za životno djelo Hrvatskoga zbora sportskih novinara 2005…

Fredi Kramer, kojeg brojni slušatelji Hrvatskog radija pamte po ugodnim baritonskom glasu, rodio se 9. srpnja.1931 u Zagrebu u kojem je 1953. završio gimnaziju.

Bio je suurednik svih almanaha NK Dinama od 1945. do 1960. godine, glavni i odgovorni urednik svih monografija Dinama od 1945. do 1975. godine, te glavni urednik Sportskoga almanaha Zagreba (1963–78). Uređivao je Vjesnik Nogometnog kluba Dinamo (1957–75) i reviju Dinamo (poslije HAŠK Građanski, N.K. Croatia, 1984–2004). U časopisu Povijest sporta objavljivao je članke o HAŠK-u, hrvatskim tenisačima, olimpijskoj ideji u nas i u svijetu, sportu Židova u nas, ulozi HSS u hrvatskom sportu. Autor je knjiga o tenisu, nogometu i rukometu te scenarist dokumentarnoga filma Stoljeće hrvatskog nogometa (2002).

 

Vezane vijesti

Komentari