Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

24 ožu 2023

Objava

UMRO JE BORA STANKOVIĆ: On je zaista bio čovjek koji je mijenjao košarku
Foto: fiba.com
Košarka

UMRO JE BORA STANKOVIĆ: On je zaista bio čovjek koji je mijenjao košarku 

Borislav Bora Stanković, legendarni bivši košarkaš i trener, član Košarkaške kuće slavnih i dugogodišnji čelnik svjetske košarkaške organizacije preminuo je u 95. godini u Beogradu, izvještavaju srpski mediji.

Za vrijeme njegova boravka u Fibi košarka je doživjela veliku ekspanziju. Bio je glavni zagovaratelj dozvole igračima iz NBA-a da nastupaju na Olimpijskim igrama krajem 1980-ih. Generalni tajnik Fibe bio je od 1976. do 2002., a za njegova mandata uvedena je trica, promijenjene su dimenzije terena, uvedene su četvrtine umjesto poluvremena…

Poštovali su ga svi i svuda – od najvećih košarkaških imena do malih običnih ljudi na svim kontinentima.

screenshot/youtube

Igrao je za beogradske klubove Crvenu zvezdu, Železničar i Partizan 40-ih i 50-ih godina, a trenirao je Partizan, OKK Beograd i talijanski Cantu.

Osvojio je tri prvenstva bivše države kao igrač i kao trener, bio i prvak Italije i dvostruki osvajač jugoslavenskog kupa.

Osim za košarku, davao se i za olimpizam pa je bio član Jugoslavenskog i Međunarodnog olimpijskih odbora. Fiba je po njemu imenovala i natjecanje, Kontinentalni kup prvaka Stanković u Kini, kojega je Hrvatska osvojila u posljednja dva izdanja, 2018. i 2019. godine.
Ako to nešto znači, koliki je on bio autoritet u svijetu košarke svjedoči i činjenica da je danas prijepodne pala stranica fiba.com od broja posjeta povodom njegove smrti.

Vezane vijesti

Komentari