Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

24 ožu 2023

Objava

UMRO RENSENBRINK: Veliki Nizozemac je gađajući vratnice izgubio dva finala SP
Nogomet

UMRO RENSENBRINK: Veliki Nizozemac je gađajući vratnice izgubio dva finala SP 

Nekadašnji reprezentativac Nizozemske Rob Rensenbrink umro je u 73. godini. Igrao je u velikom Anderlechtu devet godina, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najvažnijih igrača reprezentacije Nizozemske za koju je nastupio 46 puta.

Igrao je u dva finala Svetskog prvenstva, 1974. i 1978. Oba puta je Nizozemska poražena, protiv domaćina, SR Njemačke i Argentine.

Niti jedan igrač reprezentacije Nizozemske nije sudjelovao u više golova na Mundijalima od njega – postigao je šest golova i upisao četiri asistencije.

Bio je igrač velike klase, za mnoge među pet najboljih nogometaša u povijesti Nizozemske, ali Rob Rensenbrink ostao je upamćen kao najnesretniji nogometaš najnesretnije nacije koja je ikad nastupila na SP-ima.

Samo zbog nemogućih pehova, poput onoga u finalu SP-a 1978. u Argentini, “oranje” nikad nije postalo svjetski prvak. Ispadali su na zaista nevjerojatne načine: golovima u 118. minuti, na penale, gubili finala u kojima su imali sve na dlanu… Te 1978. bili su bez Cruyffa, ali i toliko jaki da su prošli do finala protiv domaćina u Buenos Airesu. Strašna momčad: Johnny Rep, Arie Haan, Johan Neeskens, Ruud Krol, braća Van der Kerkhof i on, lijevo krilo Rensenbrink.

Dugo su ga proganjale uspomene na tu finalnu utakmicu protiv Argentine u kojoj je pogodio dvaput stativu, drugi put u 90. minuti, kad je bilo 1-1.

„U produžecima sam bio potpuno odsutan, pod dojmom tih dvaju promašaja, igrao sam kao u transu – sjeća se Rensenbrink finala koje je Argentina dobila 3-1 u produžecima.

„Samo sam razmišljao o promašajima u produžecima. Da sam barem promašio gol, da nisam pogodio stativu, možda me to ne bi toliko pogodilo i produžetke bih odigrao bolje. Osjećam li se kao tragičar tog finala? A zar nisam… – govorio je Rensenbrink.

Da je zabio Argentini u zadnjoj minuti, bio bi i svjetski prvak i najbolji strijelac, ispred Argentinca Kempesa. Ovako, Kempes je zabio u produžecima i uzeo sve”.

Vezane vijesti

Komentari