fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

25 lip 2022

Objava

UPOZORENJA EKOLOGA: Nakon koronavirusa dolazi novi, a evo od kuda i zašto!
foto: pixabay
Korona virus

UPOZORENJA EKOLOGA: Nakon koronavirusa dolazi novi, a evo od kuda i zašto! 

Iduća pandemija mogla bi krenuti iz amazonske prašume, upozorava brazilski ekolog David Lapola i tvrdi da ljudsko posezanje za životinjskim staništima ondje prelazi sve granice zbog nesmiljenog krčenja šuma.

Znanstvenici kažu da urbanizacija dotadašnjih divljina pridonosi pojavi zoonotskih bolesti, onih koje sa životinja prelaze na ljude.

To uključuje novi koronavirus, koji je najvjerojatnije ‘skočio’ sa šišmiša i ljuskavaca na ljude u kineskoj pokrajini Hubei koja se rapidno urbanizira.

Lapola (38), koji proučava kako ljudska aktivnost preoblikuje ekosustave tropskih šuma, tvrdi da se isti procesi zbivaju u Amazoniji.

“Amazonija je golemi rezervoar virusa. Bolje da ne iskušavamo sreću”, rekao je u razgovoru za AFP.

Najveća svjetska prašuma nestaje uznemirujućom brzinom.

Prošle godine, prve u predsjedničkom mandatu desničara i klimatskog skeptika Jaira Bolsonara, koji želi otvoriti nekad zaštićena domorodačka područja za rudarenje i poljoprivredu, deforestacija Amazonije znatno je porasla.

Trend se nastavlja i ove. Od siječnja do travnja ‘izbrisano’ je 1200 četvornih kilometara šume, što je novi rekord za četveromjesečno razdoblje. Podaci su to brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira (INPE).

Iskrčena površina ukupno je premašila 11.000 četvornih kilometara, što je područje otprilike veličine Dalmacije.

To su loše vijesti, ne samo za planet nego i za ljudsko zdravlje, kaže Lapola koji je doktorirao na institutu Maxa Plancka, a sada radi na brazilskom sveučilištu Campinas.

“Kad stvorite ekološku neravnotežu, tada virus može skočiti sa životinja na ljude”, rekao je.  

Slično se već dogodilo pri pojavama HIV-a, ebole i groznice denga. “Ti virusi su se pojavili i raširili zbog ekoloških neravnoteža”, kaže Lapola.

Dosad je većina takvih epidemija bila koncentrirana u južnoj Aziji i Africi.

Golema bioraznolikost Amazonije mogla bi regiju pretvoriti “u najveći svjetski bazen koronavirusa”, rekao je Lapola misleći na koronaviruse općenito, a ne samo na uzročnika postojeće pandemije.

“To je još jedan razlog da se Amazonija ne koristi iracionalno”, naglasio je.

“Moramo prepraviti odnos između našeg društva i prašume”, tvrdi. “Inače će svijetu slijediti još pandemija s nepredvidivim ishodima. Bolje nam je da igramo na sigurno.”

Inače, broj slučajeva zaraze koronavirusom je u Latinskoj Americi i na Karibima prešao prag od pola milijuna ljudi, a u regiji je od posljedica covida-19 dosad umrlo 28.463 ljudi, pokazuju službeni podaci.

Od 501.563 zaraženih gotovo ih polovina živi u Brazilu, zemlji koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa.

Brazilske vlasti u subotu su zabilježile gotovo 15.000 novih slučajeva zaraze i 816 smrtnih slučajeva, što je ukupno 233.142 zaraženih i 15.633 umrlih od izbijanja pandemije u prosincu u Kini.

Peru je druga najugroženija zemlja u regiji s 88.541 slučajem zaraze i 2523 smrtna slučaja, a slijedi ga Meksiko sa 47.144 slučaja zaraze.

No po broju smrtnih slučajeva od posljedica covida-19, Meksiko je druga najugroženija zemlja u regiji s 5045 umrlih.

Čile, u čijem je glavnom gradu u subotu uvedena “mega-karantena” nakon naglog porasta broja zaraženih i smrtnih slučajeva, dosad broji 41.428 slučajeva zaraze i 421 smrtni slučaj.

U Ekvadoru su evidentirane 32.723 zaražene osobe i 2688 umrlih.

Od ostalih zemalja regije najpogođenije pandemijom su Kolumbija (14.939 slučajeva zaraze i 562 smrtna slučaja), Dominikanska Republika (11.739 slučajeva zaraze i 424 smrtna slučaja), Panama (9449 slučajeva zaraze i 69 smrtnih slučajeva) i Argentina (7792 zaraženih i 363 umrle osobe).

No, broj službeno zabilježenih slučajeva odražava tek dio stvarnog broja infekcija zbog razlike u politici dijagnosticiranja bolesti, drukčijoj za svaku latinoameričku državu, a u mnogima se testiraju samo osobe koje završe na liječenju u bolnicama.

U svijetu je od početka pandemije službeno zabilježeno oko 4,6 milijuna zaraženih koronavirusom. Umrlo je gotovo 310 000 ljudi. Među otkrivenim slučajevima do danas se izliječenima smatra više od 1,6 milijuna oboljelih.

Vezane vijesti

Komentari