fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 svi 2022

Objava

UŽASNA SUMNJA Sportaši su koronu iz Wuhana donijeli u Europu još u listopadu!
foto: screenshot/milsport.one
Korona virus

UŽASNA SUMNJA Sportaši su koronu iz Wuhana donijeli u Europu još u listopadu! 

Pokaže li se ovo kao točno to će biti početak kraja.

Naime, sportaši sa Vojnih igara koje su održane u Wuhanu još u listopadu 2019. godine, ovih dana donose svoja svjedočanstva o tome kako se puno sportaša razboljelo nakon dolaska u Wuhan – svi su imali visoku temperaturu i dišne probleme.
Poznato je kako Svjetske vojne igre nikad nisu bile previše zanimljive široj javnosti, čak ni sportskoj, ali 7. vojne igre održane od 18. do 27. listopada 2019. godine upravo ovih dana dolaze u centar zanimanja cijele svjetske javnosti. Naime, te su igre, na kojima je sudjelovalo 10.000 sportaša iz 110 zemalja i koji su se natjecali u 28 sportskih disciplina održane su u – Wuhanu, gradu u kineskoj pokrajini Hubei gdje je samo par tjedana nakon Igara izbila epidemija korona virusa.

Taj detalj glavna je tema ovih dana talijanskih medija, koji donose priče nekoliko talijanskih sportaša koji su sudjelovali na Igrama i prema nekim teorijama oni su se korona virusom zarazili već na natjecanju i smrtonosni virus donijeli u Italiju.

Činjenice su sljedeće: u Wuhanu je bila ogromna koncentracija i kretanje sportaša, kao i ostalog sportskog osoblja koje je došlo u njihovoj pratnji, nije bilo nikakvih mjera za sprječavanje zaraze, a nakon povratka kući nijedan sportaš iz nijedne države nije bio u karanteni ili izolaciji. Da su sportaši možda proširili virus u svojim državama nije teorija koju treba samo tako odbaciti, jer ispovijesti nekih od njih govore da su već prilikom dolaska u Wuhan dobili simptome korona virusa.

Svi oni govore kako su imali jako visoku temperaturu i velike respiratorne probleme. Problem je što nitko od njih tada nije bio testiran na korona virus i nitko iz vojnih vlasti većine zemalja ne želi komentirati ovaj slučaj, osim Švedske koja je u četvrtak potvrdila da su najvjerojatnije imali dva slučaja korona virusa među svojim sportašima, piše talijanski dnevnik Corriere Della Sera.

Jedan od najpoznatijih slučajeva iz Wuhana je onaj američkog rezerviste Maatjea Benassija (52), koji se natjecao u biciklizmu. Benassi je nakon povratka živio doslovno zablindiran u svom domu u Virginiji i dobio je na stotine prijetnji. Naime, grupa teoretičara zavjere koja je aktivna na internetu nekako su detektirali Benassija kao nultog pacijenta u Americi i ‘optužili’ ga da je koronu donio u Ameriku.

U tom trenutku je to zvučala kao neutemeljena teza bazirana na samo jednom slučaju i to bez ikakvih dokaza, ali ideja da je među 280 članova američke delegacije u Wuhanu bilo puno više slučajeva zaraze u srijedu je dobila vjetar u leđa, nakon što je glasnogovornik kineskoj ministarstva vanjskih poslova javno prozvao američku vladu da pokaže maksimalnu transparentnost u ovoj priči. Međutim, Pentagon se nije oglasio oko njihovog zahtjeva, nastavlja talijanski list.

Osim talijanskih medija, u četvrtak je i francuski L’Équipe objavio da su najmanje dva njihova sportaša u Wuhanu imali ozbiljnih zdravstvenih problema s disanjem. To su osvajač medalje Elodie Clouvel i peterostruki svjetski prvak Valentin Belaud. Oni su, kako navodi L’Équipe, tjednima bili ozbiljno bolesni, ali ministarstvo obrane je odbilo komentirati slučaj, navodeći samo da ne znaju kakve su zdravstvene probleme njih dvoje imali i obojici je zabranjeno da javno govore o ovoj temi.

Nitko od sportaša tada nije simptome smatrao ozbiljnima jer se o korona virusu tada nije ni govorilo. Francuska televizija BFMTV objavila je da su sportaši bili uvjereni da su dobili neku jaču prehladu ili virozu, ali kad su u prosincu krenule prve vijesti o korona virusu u Wuhanu, među francuskim sportašima pojavila se sumnja da su u listopadu oboljeli od korona virusa.

Kako se priča počela razvijati, tako su sportaši od ministarstva obrane počeli dobivati upute da medije koji ih budu pitali oko Igara u Wuhanu upute na ministarstvo, objavio je jučer Daily Mail. I oni navode da je bilo slučajeva korona virusa među sportašima iz Švedske.

Gazzetta dello Sport je u četvrtak objavio ispovijest Mattea Tagliariola, dobitnika zlata u mačevanju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a koji je bio jedan od 170 sportaša na vojnim igrama u Wuhanu.

– Kad smo došli u Wuhan skoro svi smo se razboljeli. Ali, najgore je bilo kad smo se vratili kući. Tjedan dana nakon povratka dobio sam jako visoku temperaturu, imao sam osjećaj da ne mogu disati. Uzimao sam antibiotike, ali nije mi pomoglo. Oporavio sam se tek nakon tri tjedna i još dugo nakon toga sam bio vrlo slab. Nakon toga su se razboljeli moj sin i partnerica – ispričao je Tagliariola.

Ni talijansko ministarstvo obrane ne želi komentirati ove navode.

Inače, na tim je igrama bile i ekipa iz Hrvatske.

Hrvatska vojna sportska reprezentacija, koju su činili pripadnici i pripadnice Glavnog stožera OSRH, Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman, Počasno-zaštitne bojne, Hrvatske ratne mornarice i Pukovnije vojne policije, nastupila je u streljaštvu u disciplini pištolj 25m u muškoj i ženskoj konkurenciji te u atletskim utrkama na 400m, 800m, 10000m i u maratonu.

Hrvatsku vojsku na čelu s pukovnikom Andrijom Križanićem predstavljali su kapetan ekipe u streljaštvu pukovnik Tihomir Galić te natjecatelji satnik Željko Posavec, nadnarednik Vatroslav Drmić i stožerni narednik Tihomir Perišić u muškoj te poručnica bojnog broda Ana Karaman, natporučnica Katarina Nekić i stožerna narednica Marijana Špirelja u ženskoj konkurenciji.

Vezane vijesti

Komentari