Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 ožu 2023

Objava

VAPAJ TOMISLAVA TABAKA “HKS je učinio zločin prema košarkašicama iz Dubrovnika
Košarka

VAPAJ TOMISLAVA TABAKA “HKS je učinio zločin prema košarkašicama iz Dubrovnika 

Priča je to o nepravdi. U sportu koji godinama klizi kvalitetom, ali i zanimanjem javnosti. A ta naša nesretna ženska košarka  koja je nepopularna zbog odnosa Saveza, (nikad se nisu potrudili dogovoriti prijenos niti na državnoj tv-osim za finala) ima novi “slučaj”  Još je riječ o djevojkama, o košarci, ženskoj! Ispalo je na kraju sve tužno i neprihvatljivo za ekipu koja je bila najbolja, za klub koji je uložio i sredstva i napor za osvajanje trofeja, a kao nepriznat prvak neće imati mogućnosti kapitalizirati, ostvariti benefite svog dobrog rada i uspjeha koji nije veriificiran. Bolje reći koji je nepriznat, uništen. Čista nepravda!

Podsjetimo, još prije nekoliko mjeseci Hrvatski košarkaški savez (HKS) jednostavno je prekinio, ukinuo sva prvenstva, pa i oni koji bi sigurno bili prvaci ostali su bez zasluženog trofeja, ali i perspektive.

Dubrovački Ženski košarkaški klub klub Raguza kojeg vodi Tomislav Tabak, tražio je od Hrvatskog košarkaškog saveza da po uzoru na Hrvatski odbojkaški savez proglasi prvaka ili dozvoli da se prvenstvo nastavi po uzoru na Hrvatski nogometni savez. Nažalost, Hrvatski košarkaški savez nije imao sluha i odbio je sve zahtjeve ŽKK Ragusa. I nije dubrovačkim košarkašicama priznao osvojeni naslov prvaka, a osvojen je praktički superiorno.

Borba dubrovačkog kluba tu njie stala. Tomislav Tabak, čelnik Ženskog košarkaškog kluba Ragusa, uputio je otvoreno pismo na sve adrese. Čovjek koji uspješno vodi Ženski koparkaški klub iz Dubrovnika i koji dobro zna da nerazumne odluke Hrvatskog košarkaškog saveza mogu njegov klub dovesti do ponora, jer kada te proglase prvakom lakše dolazite do sponzora, donacija i svih privilegija, osjetio je trenutak da u moru nepravdi u našoj košarci (i spominje ih) istakne tužnu sudbinu svog sportskog kolektiva koji je ipak najviše nastradao. Pisao je priopćenja na sve strane. Nije pomoglo.

Hrvatski košarkaški savez tek je naizgled posegnuo za solomunskim rješenjem. U Prvoj ligi nije priznao i proglasio prvake, u Drugoj jest. Kako? Zašto? S time je proširio Prvu ligu koja u ovoj sezoni nema prvaka. Nečuveno!

U HKS-u tvrde da je „inicijativa za proširenje lige postojala i ranije (?), a HKS je u komunikaciji sa svojim članstvom bio u konstantnoj potrazi za najboljim mogućim rješenjem i načinima za napredak lige. Sada kada je pandemija koronavirusa cjelokupnoj sportskoj zajednici uzrokovala ogromne probleme, Upravni odbor Saveza je nakon desetak sastanaka i na temelju mišljenja svih uključenih u ligu donio odluke usmjerene prema olakšavanju nastale situacije. Igranjem u dvije skupine, primjerice, smanjit će se putni troškovi klubova”.

HKS još odluči: „Tako će se u Premijer ženskoj ligi natjecati svi klubovi Prve ženske lige iz sezone 2019/20 te, temeljem pozivnice HKS-a, KA Žana Lelas i KK Mursa Vrijednosnice Osijek i ovim im putem od srca čestitamo”!

Bolje bi im bilo da su čestitali ŽKK Ragusa na naslovu, ali ajde, idemo dalje.

Kopamo još po dokumentima HKS-a. Gdje stoji u odluci Komisije za sustav natjecanja, između ostalog, „Obzirom na izmijenjeni format natjecanja Premijer ženske lige koja se nadolazeće sezone igra u okviru dvije skupine, a radi što kvalitetnijeg natjecanja Upravni odbor odlučio je popuniti Premijer žensku ligu s dva kluba. Uzimajući u obzir ulaganje u mlađe dobne uzraste i rad s njima, napredak klubova, teritorijalnu pripadnost klubova te posljedično prisutnost najvišeg stupnja ženske košarke na područjima Republike Hrvatske, a također poštujući mišljenje Stručnog savjeta za žensku košarku odlučeno je kao u izreci ove odluke.“

U dubrovačkom klubu su i šokirani i ogorčeni, zatečeni i nesretni. Kako i ne bi. Superiorne u natjecanju dubrovačke košarkašice ispale su, blago rečeno, ispljuskane. Ponižene i odbačene!

Moral tu uopće nije toliko bitan, koliko neke druge igre. Što bi koštalo HKS da je proglasio prvaka?

Stoga, kontaktirali smo predsjednika Ženskog košarkaškog kluba Ragusa, s namjerom da rasvijetlimo sve događaja i da shvatimo kako se osjećaju sada u ovome klubu:

Pa nam Tomislav Tabak hrabro kaže:

„Sasvim je jasno da ovakva odluka najviše šteti našem klubu, što zbog činjenice da smo puno uložili u ovu sezonu te osigurali 40 posto ukupnog proračuna od sponzora te nam nije priznat rezultat, te zbog naše udaljenosti od ostalih gradova te smo zasigurno klub koji najviše sredstava troši upravo na putovanja. Kako nam nije priznat rezultat ne ulazimo u višu skupinu financiranja lokalnih samouprava nego čekamo jesensku neizvjenost u kojom će nam po sadašnjim informacijama biti smanjen za minimmalno pedesetak posto. Nas to može dovesti na rub financijskog opstanka”, veli nam Tabak isprve…

K tome, u trenutku pandemije koronavirusa ovakva odluka HKS-a može zaista dovesti ŽKK Ragusa do ponora. O tome nitko nije htio misliti. Tabak nastavlja:

„Također zbog nepriznavanja rezultata u kombinaciji sa situacijom u gospodarstvu, gdje su nam većina sponzora bili iz turističke djelatnosti, ne možemo računati na dostatna sredstva od sponzora. (nitko ne želi uložiti u naš klub s saznanjem da nam ponovo mogu poništiti sezonu). Za sljedeću sezonu nema nikakvih uputa, jer ih očito misle donositi kako kome bude odgovaralo? Što je s sredstvima od ove sezone? Također imamo i blago osipanje dječjeg kadra jer su roditelji uvidjeli da se ne isplati ulagati u žensku košarku. I to je ono najgore, dugoročno opasno. Također su i djeca i roditelji svjesni da ove godine zbog situacije i nedostatka financija nećemo moći ići na većinu natjecanja i turnira koja su neophodna za razvoj mladih igračica”.

Da, Dubrovnik je sportsko-košarkaški postao „pusti otok”, ali nije svugdje tako. Naš sugovornik upozorava:

„Dok je Košarkaški savez Zagreba nastavio natjecanja i dok djeca funkcionera HKS-a uredno igraju, nama se prekinulo natjecanje, ne priznaju nam se uspjesi a “pozivnicama” u Drugoj ligi se priznaju (svi smo znali još 1. travnja da će se to napraviti i vjerovali da će se imati barem malo obraza te i nama priznati naš rezultat). To za posljedicu ima gubitak novca od sponzora, grada te opstojnost kluba općenito. I što da radimo, Kao da ne postojimo?

Znamo da nismo jedini nezadovoljni HKS-om, ima ih…

Čak, ističe Tabak, u Ragusi nemaju ništa protiv proširivanja lige, ali se čude nelogičnosti, kako u Drugoj ligi mogu postojati prvaci, a u Prvoj ligi – ne”!

„Vjerujte, protiv drugoligaša kojima je priznat rezultat nemamo ništa protiv, ali je duboko nepravedno ne priznati naš. Kada se sve zbroji klub će izgubiti financiranje od ukupno preko 70 posto planiranih sredstava. Nitko nam neće nadoknaditi uložena sredstva (ne možemo ih tužiti ako hoćemo djeci omogućiti bilo kakvo natjecanje) a ostale su samo dvije utakmice do kraja i bili smo uvjerljivo prvi…  I ostali bi, prvenstvo je prekinuto a nije nastavljeno. Nažalost kraj ovakvog saveza nitko više nije lud uložiti u žensku košarku, a i Grad Dubrovnik gubi interes”, ozbiljan je Tabak.

K tome, osipa se igrački kadar, djevojke su duboko nesretne, pogođene nepravdom, a neke koje su se s radošću vratile u Dubornik sada opet bježe u inozemstvo…

”Trenutno sve reprezentativke igraju vanka, a sada će i mlađe cure ići igrati u “Trećoj talijanskuoj ligi” za nikakve, ali bar koliko toliko sigurne novce (3 talijanska puno lošija kvaliteta od naše). Naše kadetkinje također imaju pozive i ponude talijanskih klubova koji iskorištavaju situaciju u HKS-u i djevojkama nude ugovore (govorimo o djeci od 13-15 god). Djeca i roditelji gube interes i razočaranje je veliko”.

Uspoređuje Tabak situaciji u hrvatskoj ženskoj košarci sa zemljama u susjedstvu:

„Možemo se samo okrenuti oko sebe i usporediti s okolnim zemljama (s kojima smo u svim ostalim sportovima bolji ili jednaki). Primjerice, Slovenija i klubovi kao Celje imaju izvanredan sustav treninga i igranja od najmlađih do najstarijih. Pa zatim Crna gora, Budućnost, Srbija također. Sve te zemlje imaju rezultat i napredak bilo u ženskoj kao i u muškoj košarci, a gdje smo mi? Najlošija hrvatska košarka u povijesti a HKS eksperimentira i čini nepravde. Prvi klubovi muške lige trebali bi ispasti iz ABA-lige, a kamo li da odu u Euroligu.

Vodeći klubovima  u našim ligama  su  na začeljima u regionalnim natjecanjima, a što radi HKS – oduzima trud onima koji ulažu u budućnost (koja im je sad upitna), a onda još proširuju ligu pod izlikom smanjenja troškova i zovu svoje članove savjeta za ŽK POZIVNICOM. Time pogoduje upravo tim gubitnicima i svojim, istina je to, prijateljima”.

Još rezime Tomislava Tabaka:

„Ovo je zločin protiv načela sporta, ali nažalost zbog popularnosti ženske košarke (koja je nepopularna baš zbog HKS-a, jer u Sloveniji ženska košarka je vrlo poularna i imaju jake klubove) nikoga nije briga. Kada se zločin događa manjim klubovima nitko ili rijetki reagiraju. Kada, primjerice, Cibona potjera cjelokupan kadar 1. travnja svi se zgražaju, a samo par mjeseci poslije nađu nekog tajnovitog sponzora i dovedu pojačanja u vrijednosti našeg četverogodišnjeg proračuna. I nikome ništa nije čudno. I baš zbog takvih odnosa HKS-a prema ženskoj košarci mi ne možemo naći više ni sponzora od nekoliko tisuća kuna. Jer, svi nas pitaju, tko smo mi? A mi prvaci! Nepriznati! Nadam se da će netko uvidjeti cijelu nepravdu koja nam se događa. Vremena za ispravljanje nepravdi uvijek mora biti”!

Vezane vijesti

Komentari