fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

20 svi 2022

Objava

VELIKI ARGENTINSKI TALENT DOBIO DOMOVNICU: ‘Od srca želim igrati za Hrvatsku’
screenshot
Nogomet

VELIKI ARGENTINSKI TALENT DOBIO DOMOVNICU: ‘Od srca želim igrati za Hrvatsku’ 

Tek prije nekoliko dana javnost je saznala od izbornika mlade, U-21 vrste Igora Bišćana da se s posebnom pozornošću prati Mateo Bajamich (20), Argentinac hrvatskih korijena. Mateo igra za Instituto, klub koji se natječe u drugoj argentinskoj ligi, a u kojem je ponikao Paulo Dybala, poznati nogometaš Juventusa. Bišćan je kazao kako Bajamich podsjeća na Urugvajca Luisa Suareza, da se radi o vrlo zanimljivim napadaču…

Naravno da je javnost nakon te vijesti zainteresirala priča o dečku koji bi mogao zaigrati za hrvatsku reprezentaciju. i doznala se senzacija:  Mateo Bajamich ima hrvatsko državljanstvo. Izvađena je u Makarskoj, 13. veljače, a rješenje o upisu datira od 20. siječnja ove godine.

Izvadila ga je rođakinja Marija koja živi u Makarskoj, ali obitelj Bajamić podrijetlom je iz jednog malog mjesta u negdašnjoj Poljičkoj Republici, prostoru istočno od Splita, točnije od Žrnovnice do Blata na Cetini i Omiša.

Marin Bajamić, Mateov pradjed je 1921. godine otišao u Argentinu trbuhom za kruhom. Tamo se oženio Španjolkom koja se zvala Carmen. Naravno, tamo je Marin postao Mariano, a s Carmen je imao šestero djece. Jedan od njegovih sinova je Esteban ili po našem Stipe. Esteban je djed našeg Matea. Esteban je imao dva sina, jedan je Valter Bajamich, Mateov otac. Inače, Valter ima osim našeg nogometaša Matea, još dva sina i kćer.

Obitelj Bajamich je u više navrata pokušavala uspostaviti kontakt prije Domovinskog rata. Od 2008. godine su u stalnom kontaktu s rodbinom u Hrvatskoj. I onda je sve započelo s tajnikom mlade reprezentacije Josipom Tomaškom. On je “guglao” Matea, gledao neke njegove utakmice, pa se javio Mateu preko Facebooka i Instagrama. Mateo je to vidio, ali s obzirom da ne zna hrvatski ni engleski, nije znao o čemu se radi, i zatražio je pomoć rođakinje Marije.

Marija je tada, naravno, priskočila u pomoć, bila je stalni prevoditelj. Kada je prije dva mjeseca bila u Argentini, Mateo joj je dao punomoć kako bi mogao riješiti hrvatsko državljanstvo.

I sve se brzo riješilo. Ministarstvu unutarnjih poslova je sve odradilo ekspeditivno. Dosta je u cijeloj priči pridonio i Hrvatski nogometni savez koji je poslao požurnice. Tako je Mateo, zajedničkim snagama ekspresno uspio dobiti hrvatsko državljanstvo.

Za Sportske novosti je izjavio da želi igrati za Hrvatsku od sveg srca!

– Otkad sam dobio preko društvenih mreža poruku iz Hrvatskog nogometnog saveza, samo o tome mislim. Uostalom, to sam napisao i u svom životopisu.

– Ne samo što bih želio igrati i za hrvatsku reprezentaciju, nego i za hrvatske klubove. Da dobijem poziv, odmah ujutro bih spremio stvari i otputovao u Hrvatsku. A na nešto sam još posebno ponosan. Ja sam prvi Bajamich, nakon Marina koji je prvi od obitelji stigao u Argentinu, koji ima hrvatsko državljanstvo!

– Nestrpljivo čekam poziv iz Hrvatske. Nadam se da ću ga dobiti. Ide mi dobro u klubu, nadam se da ću zadovoljiti kriterije koje traži hrvatska reprezentacija, znam da su visoki, Hrvatska je viceprvak svijeta, izjavio je veliki argentinski talent a sada su na potezu naši izbornici.

http://sportska.revija.hr/nevideni-talent-mladi-argentinac-hrvatskog-podrijetla-ceka-samo-dalicev-poziv/

 

Vezane vijesti

Komentari