fbpx

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

26 lip 2022

Objava

(VIDEO) ČESTITAJMO SVI HAJDUKU  ROĐENDAN: I poželimo mu da bude što je bio!
Nogomet

(VIDEO) ČESTITAJMO SVI HAJDUKU ROĐENDAN: I poželimo mu da bude što je bio! 

Svaki, baš svaki, istinski navijač Hajduka slavi rođendan svog kluba kao svoj rođendan! Možda od tog rođendana neće praviti pompoznu proslavu, neće maltretirati susjede glazbom, prijatelje zdravicama, a sebe iscrpiti rođendanskom proslavom kako to obično izgleda…

No, duboko u svojem duhu, onako intimno, ponosno, taj će se Hajdukov navijač sjetiti kluba s kojim je živio, čije je uspjehe prigrlio, s čijim je neuspjesima patio.

I to je to. Hajduk i njegov navijač oduvijek su zajedno. Na način kao što bi brat trebao biti uz brata, otac uz sina.

Hajduk danas slavi svoj 109. rođendan. A kao da je jučer proslavio svoj stoti rođendan. Sjećamo se spektakla  što   su mu ga pripravili navijači i o kojem se još dana priča s ushitom. U tih devet godina Hajduk nije napredovao rezultatski, nažalost. No, ljubavi prema njemu je još više i svaki istinski navijač, ali i istinski pošteni suparnik  trebaju Hajduku zaželjeti sve najbolje.

Klub osnovan kao protuteža austrougraskoj asimilaciji još 1911. godine, Hajduk se brzo prometnuo, kako to vole Splićani reći, u „dijete puka“, oslanjajući se na ljude iz svoje regije. Međutim, ponosnim i poštenim djelovanjem Hajduk je sticao simpatizere i šire, u kojoj god državi taj klub egzistirao, njegova navijačka baza se širila. I širila…

Klub iz malog grada postao je sinonim i tog grada i te regije, osvajavši vojsku navijača i uspjesima i mediteranskim šarmom koji nikad nikome nije priznao da je bolji.

Niska Hajdukovih uspjeha je velika i lijepa, te je na ponos klupske administracije, igrača i navijača. Osvajani su trofeji, rasli su igrači svjetskog glasa, sve je to u sportskom pogledu bilo bez greške. Ali, i uz turbulencije povijesnih zbivanja, s prevratima i promjenama političkih sustava i režima Hajduk je smogao snage opstati. Iz najjednostavnijeg mogućeg razloga.

Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj nitko nije mogao ni smio oduzeti Hajduka, „djetešca puka“!

Stoga je Hajduk postao za svog navijača doslovce – svetinja, ikona, zavjet.

Vjerna vojska navijača koja se prostire širom zemaljske kugle taj je dio Hajdukovih navijača koji u svojoj intimnosti slavi klub svog života, svog bitka. Na dan kad je klub osnovan –  13. veljače.

Hajdukovom navijaču njegov je klub dio obitelji, njegov najveći prijatelj, ukratko njegov suputnik za života.

Danas, kad sse obilježava 109. rođendan  tog zaista velikog kluba ne možemo se ne osvrnuti na sadašnjost, ali i budućnost  Hajduka. Jer, Hajduk je u povijesti uvijek bio velik klub, s osvojenim naslovima, kupovima, velikim europskim rezultatima, sve je zapisano u sportskim almanasima, ažurirano u enciklopedijama, spremljeno na snimkama.

A što je Hajduk danas? Nažalost, tek sjena, i to veoma mutna, nekdašnjeg velikana koji je sticao simpatizere gdjegod bi se pojavio.

Živimo u takvom vremenu da u jurnjavi za zaradom, karijerom, uspjehom zaboravljamo na tradiciju koja je kotač zamašnjak svakog drušva. Svako je društvo dužno čuvati tradicionalne vrijednosti, i u kulturi, znanosti, ali i u sportu.

Čuvanje tradicija koje je Hajduk u sto  i nešto godina   nama ostavio u nasljeđe ne može i ne smije biti ničiji „poslić“, „honorar“ ili „šala“, već to onome koji ima čast voditi Hajduk mora biti osnovni zadatak u njegovom životnom poslanju.

Hajduk je  više stotinu godina bio ponosan promicatelj sportskih i domoljubnih vrijednosti, osvojio je srca milijuna običnih ljudi  koji se Hajdukovom rođendanu vesele baš kao i svome rođendanu.

A što Hajdukov navijač očekuje od ovoga rođendana? On tek sanja dane kakav je Hajduk nekad bio, a bio je veličanstven klub. Njemu takav Hajduk bolno nedostaje i zato je proslava  i ovog rođendana  jedinstvena prigoda da spozna kako je lijep život nekad živio uz Hajduka.

Eh, pa dragi  Hajduče, nek’ ti  je sretan 109. rođendan.

 

 

Vezane vijesti

Komentari